Macam² Cara untuk Halang NYAMUK !!

Risau dengan Kes demam denggi yang semakin  meningkat.Putrajaya antara negeri yang tinggi kes nya..Dengar² sana sini orang kena demam denggi. BPH (Bahagian pengurusan hartanah) pon ada hantarkan mesej pada penghuni kuarters putrajaya.

tinggi giler peratus kenaikan kes denggi!!

Kat kawasan rumah pon ada kes denggi.Risau pulak kat anak² ni ha..Cuba lah cari sana sini cara nak elak kena gigitan nyamuk. Kalo dulu kitorang guna spray macam ni.

murah tapi cepat sangat habis!! lagi satu macam tak tahan lama bau dia tu..

gelang untuk halang nyamuk pon macam² brand ada sekarang! tapi sangatlah tak praktikal untuk danish dan darwisy.Mana lah diorang nak pakai² macam tu.

yang ni banyak kot jual kat farmasi² macam watson..kitorang belum cuba lagi..

mozzie patch pelekat untuk halang nyamuk pon ada..lekat je kat bahagian² baju anak².Tapi kitorang taknak sebab macam tak bertahan lama je kalo main lekat² ni..lainlah tido malam anak tak melasak macam main..hehe eh kalo anak tido buai nak lekat kat kain buai pon boleh rasanya..

ha ni pulak kaedah tradisional!!! limau nipis yang dicucuk dengan bunga cengkih..terjumpa di FB.. baguih jugak no! kalo kawasan perumahan yang banyak giler nyamuk boleh cuba kaedah macam ni dalam rumah..selamat dan tidak bahaya..

dalam banyak² cara nak halang digigit nyamuk, kami pilih lotion untuk sapu pada anak²..rasanya lagi bertahan lama dan nyamuk pon tak sudi terus nak gigit..hehehe

mozzie clear lotion jenama BUDS.. bagus jugak lah sepanjang guna lotion ni.Bau dia macam menyengat sikit.mungkin tu sebab utama nak elak nyamuk dekat dengan mangsa..heee.. guna lotion lagi tahan lama kot dari spray..

kitorang pilih lotion sebab senang nak guna di rumah bbsitter..pagi² lepas tukarkan lampin danish, terus sapu lotion..senang tak leceh macam pakai gelang atau mozzie patch tu..dah tentu² tak de masalah tertanggal..hehe

korang pulak guna apa??

0 comment... add one now