Tembok Pemisah Binaan Israel Terkutuk


Bila melihat kedua-dua gambar dari instagram Denaihati, sayu hati mengenangkan nasib rakyat Palestine dipenjara di tanah air sendiri oleh Israel yang jahat itu.

Fakta Tentang Tembok Pemisah Israel

Pada 20 Februari, 2005, kerajaan Israel telah meluluskan usul untuk membina Tembok Pemisah di Tebing Barat. Tembok yang bertemakan pemisahan, pengasingan dan memberikan kesan drastik kepada penduduk di Semenanjung Gaza dan Tebing Barat.

Merujuk kepada rancangan itu, Tembok Pemisah adalah sepanjang 645 km di Tebing Barat. Selepas tembok ini siap, ia akan memisahkan 565km persegi di Tebing Barat (kira-kira 10% dari kawasan keseluruhan) di Zon Barat Pemisah di antara tembok dan Garis Hijau 'Israel' akan menguasai Zon Timur Pemisah sehingga 1,555 km persegi (27% dari Tebing Barat) sehingga ke Lembah Jordan dan kawasan Barat pantai Laut Mati.

Secara keseluruhannya, Rancangan Tembok meliputi kira-kira 37% Tebing Barat.Jumlah kepanjangan Tembok Pemisah: - 645 km di Tebing Barat - 102 km di Semenanjung Gaza

Kawasan tembok yang telah disiapkan: - 178 km (28% dari panjang keseluruhan) di Tebing Barat - Semenanjung Gaza: 102 km - 182 km (28% dari panjang keseluruhan) masih dalam proses pembinaan di Tebing Barat - 126 km (19.5% dari panjang keseluruhan) terletak di kawasan Garis Hijau Komuniti Palestin yang terganggu akibat pembinaan Tembok Pemisah: - 55 komuniti Palestin termasuk 90,000 orang terpisah di bahagian Barat tembok - 42 komuniti Palestin termasuk 42,000 orang terpisah di bahagian Timur tembok - 172 komuniti Palestin termasuk 550,000 menerima kesan teruk dari pembinaan tembokTembok Pemisah dan penempatan haram Israel: - 98 penempatan Israel dengan jumlah penduduk kira-kira 375,000 orang (83% daripada pendatang haram Israel di Tebing Barat) mendiami Zon Barat Tembok Pemisah.
sumber

Moga-moga nanti tembok pemisah ini akan hancur bersama-sama rejim zionis untuk memberi kebebasan kepada saudara kita rakyat Palestine yang sudah lama menderita di bumi sendiri.

Bagi sesiapa yang nak follow kembara Palestine Denaihati boleh lah lawat blog beliau Denaihati.com dan juga instagram/denaihati dengan hashtag #kembarapalestine.
Tembok Pemisah Binaan Israel Terkutuk