Bayi dicucuk ubat kecutkan rahim.. Astaghfirullah... :(


IPOH - Seorang pensyarah sebuah institusi pengajian tinggi sedih dan kesal apabila anak sulung lelaki yang baru dilahirkannya meninggal dunia selepas 24 jam dilahirkan didakwa akibat kecuaian doktor serta jururawat sebuah hospital swasta di sini, April lalu.

Norehan Abdul Hassan, 30, mendakwa anaknya Muhammad Mohd Helmi diberikan suntikan yang salah sehingga berada dalam keadaan kritikal beberapa jam selepas itu.

Katanya, pada 13 April 2012 tepat jam 5.19 petang dia melahirkan bayi sulungnya seberat 2.6 kilogram secara pembedahan di hospital berkenaan.

“Anak saya dilahirkan dalam keadaan sihat dan sempurna dari segi fizikal namun pada jam 11.45 malam, salah seorang doktor bertugas memberitahu dia (Muhammad) berada dalam keadaan kritikal selepas menerima suntikan daripada salah seorang kakitangan mereka.

“Doktor terbabit menjelaskan suntikan tersebut sebenarnya berfungsi untuk mengecutkan rahim,” katanya ketika ditemui di pekarangan Mahkamah Tinggi, semalam.

Hadir sama, suami Norehan, Mohd Helmi Mohd Isa, 30, dan peguam mereka, Mohd Khairul Azam Abdul Aziz.

Lebih menyedihkan apabila dia dan suami tidak dibenarkan melihat keadaan anak mereka tetapi dapat melihat suasana kelam kabut di wad bersalin hospital berkenaan.

“Anak saya kemudiannya dipindahkan ke wad kecemasan hospital lain pada jam 9 pagi keesokan harinya.

“Saya tidak dapat melihat keadaan anak saya kerana masih perlu menjalani rawatan di hospital swasta tersebut,” katanya yang tidak dapat memegang anaknya itu ketika masih hidup.

Mohd Helmi berkata, selepas beberapa jam ditempatkan di wad kecemasan hospital itu, doktor mengesahkan anaknya meninggal dunia pada jam 5.05 petang.

“Lebih mengejutkan laporan bedah siasat mendapati punca kematian anak saya adalah disebabkan kegagalan organ dalaman dan kecederaan kepala.

“Berikutan itu, saya membuat laporan di Balai Polis Sungai Senam pada 14 April tahun lalu kerana hospital swasta tersebut cuai dan gagal untuk melaksanakan tanggungjawab mereka sehingga menyebabkan anak sulung kami meninggal dunia,” katanya.

Sementara itu, Mohd Khairul Azam berkata, pihaknya sedang mengemas kini dokumen sebelum menghantar writ saman dan pernyataan tuntutan tersebut kepada pihak hospital.

“Kami akan menghantar writ saman dan pernyataan tuntutan terhadap hospital tersebut dalam masa terdekat,” katanya.

Pasangan suami isteri terbabit bersama peguam mereka kemudiannya memfailkan writ saman kepada hospital berkenaan bersama beberapa tuntutan termasuklah ganti rugi am, ganti rugi teladan, kos dan lain-lain.

* Allahuakbar..sebagai ibu sedihnya rasa..dugaan yg hebat buat mak dia..anak yang dikandung dan dilahirkan normal tetiba pergi begitu sahaja atas sebab kecuaian kakitangan hospital..Moga ibu pada anak ini tabah menghadapai dugaan dan ujian dariNYA.. :'(

SUMBER : SINAR HARIAN ONLINE

0 comment... add one now