Hinanya JB biskut famous amos pon tak dak

Opps orang JB jangan terus melatah.Sekadar ingin berkongsi.

Semalam terjumpa kat FB seorang kawan, sekeping gambar hasil snap kat status sorang pompuan ni. Disebabkan status seperti tajuk entri diatas yang agak kurang enak tu dah jadi perbualan hangat dan kemarahan rakyat JB.

Cuba korang tengok ni


klik untuk tumbesaran

Disebabkan perkara ni orang dah wujudkan akaun FB Nor Azita Osman Hina Negeri Johor (Blacklist People)'s Kadang² apa kita cakap dan buat boleh menimbulkan kecil hati dan kemarahan orang tanpa kita sedari.Biasalah manusia ni tak boleh lari dari kesilapan w/p kesilapan tu sebesar zarah. (fuhhh dah macam ustazah la pulak aku ni)

Paling tak best sekali dah la di taruk nama Kulim pastu dah orang² anti dia salahkan kan Kulim pulak.Kan dah buruk nama tempat tu. Ai orang Kulim apa tapi jauh sekali nak bermentaliti begitu! nauzubillah..Lebih kurang peribahasa yang berbunyi seekor kerbau membawa lumpur habis semua terpalit! Kan tak best bila orang dah menyalahkan tempat pulak. aduiiiii eh tapi betol ke dia orang kulim???? Ke dia nak samakan JB macam duk kat KULIM????

Janganlah kita salahkan tempat asal seseorang tu tapi mentaliti dan kurangnya ilmu seseorang tu yang buatkan orang tu macam tu.Betol tak? sapa setuju??

Tapi memang terkejut jugaklah baca ayat² dia..Tapi mungkin dia sekadar nak bergurau dengan kawan² kot. Apa² pon kita kena beringat kat mana kita berpijak hidup di dunia ni kan sementara.Semua kemewahan di dunia hanya PINJAMAN PERIBADI bukan selamanya kita boleh nikmati semua tu.

Nota Ringkas: Bagusnya seseorang tu kerana ILMU dan AKAL yang membimbing KELAKUAN tapi bukannya dimana tempat dia dilahirkan.Oleh itu, kita sebagai hamba-NYA harus bersyukur dengan apa yang ada dan sentiasa membaiki kelemahan diri.. Renung²kan dan Selamat Beramal


{ 14 comments.. read them below or add one }

Damia Aleesya & Damia Ayunie Damia Aleesya & Damia Ayunie August 5, 2010 at 3:01 PM
tu lah...kak ayu pun ader tgk gak kat blog kawan kak ayu...kot yer pun nak makan sgt benda tu...jgn lah hina2...dasyatt betul!!!..

kak ayu bukan org jati JB...tapi disebabkan dah bermastautin dan anak2 pun lahir kat JB...maka tempias tu harus ada....
.:iz-AnN a.k.a cOmOt:. .:iz-AnN a.k.a cOmOt:. August 5, 2010 at 3:07 PM
jangan memain ngan orang jb...derang banyak daulat wooo
[-suziey-] [-suziey-] August 5, 2010 at 3:08 PM
kerna mulut badan binasa..glemer dh dia skang..tp glemer cara keji
Fieza79 Fieza79 August 5, 2010 at 3:23 PM
btol..kerana mulut bdn binasa...mmg keji kata2 tu

waweyy akak owg kulim...huhuu
Farra Dhelina Farra Dhelina August 5, 2010 at 3:25 PM
mmg blh mendatangkan kemarahan org jb kan..

yg org kulim lak, mesti kene tempias nya..

tak pasal2, jd hal besar..ape lah..

kita kan 1 msia..

tak baik taw.. yg tak blh terima tu..dia sebut 'hina' .. hishh terkedu kejap..dah ler awk tu mengandung..
cik puan akish cik puan akish August 5, 2010 at 3:37 PM
pehhh...x hengat seh kate2...bapak hampes itu pompuan...berani dia kat jb cenggitu???ai anak jati johor..nnti ai add dia...emmmm:p
♥MAMA♥ ♥MAMA♥ August 5, 2010 at 4:37 PM
la, ye ke..k.da pun baru tau sal ni..hmmm,wallahualam..mayb dia nk bgurau tp x kena caranya..dunia ni mcm2 jenis org,n x seme org leh terima cara kite...hmmm,tp kn sbnrnya biskut ni dpt status halal atau x ek?sbb dr dulu lg akak mmg konpius ngn status keluaran ni,ye la bukanpa mmg ler ikutkn apa2 yg glamer yg sedap itulah yg manusia nk kejar...tp jgnlah dsebabkn mengejar kesedapan dunia,kite alpa & lalai akan tanggungjawab kite sbg umat islam...

sekadar renungan bersama ;-)
deena awanis deena awanis August 5, 2010 at 5:28 PM
adoiiyyaaii..tu la bahana FB..maybe orang tu just nak bergurau..so, jadi pedoman laah pada orang2 yang suka shout kat status FB and twitter tu..bila dah dunia tanpa sempadan ni, begitulaa..terlajak kata, badan binasa..huhu
LiLy @ MumMyQiStInA LiLy @ MumMyQiStInA August 5, 2010 at 7:30 PM
Org ni x de pikiran ker letak status cam tu blh mendtgkan kemarah org lain..nk bergurau pon tgk keadaanlah..kerana mulut badan binasa..skrg rasalah..semua org dh maki2 dia...
Aleyn Aleyn August 5, 2010 at 10:55 PM
Sekarang peribahasa 'Terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata badan binasa' dah kena tambah sket...'terlajak FB nama blacklist...heheh
Kie-yu Kie-yu August 6, 2010 at 5:56 AM
setuju dgn sis
tak payahlah nk kutuk apa-apa
ingtlah kat negeri mana pun kita di dunia nnt di 'sana' juga kita bertemu semula~
Ena Ena August 6, 2010 at 7:53 AM
org macam nie pun ada..
tak sayang mulut langsung!
Nana Nana August 6, 2010 at 8:13 AM
jakon tol pompuan ni mcm xpenah mkn beskut famos amos je..jakon!
e.l.i.z.@ e.l.i.z.@ August 6, 2010 at 2:47 PM
aiyaa..xpasal² kena..hanye kerana perkataan HINA je kot..ntah² dia mmg suka guna word HINA tak :P