Curi resepi bulan puasa ni tak salah kan

Jangan lepaskan peluang join Giveaway simple!! Untuk join klik SINI
Bulan puasa ni banyak pulak 'ter' kan.Termakan, terminum, tertido lebih, tergoda pun ada ni.haishh..Tapi idakla teman tergoda dengan benda yang tak betol.hehe

Semalam tengok kat blog Puan Lynn dia sediakan sahur yang sempoi tapi tambat selera.ting!! Idea pon datang.Apa lagi malam tadi curi² resepi kat blog beliau.hahaha Siap 50 kali hafal resepi tu padahal simple dan sempoi je! haishh..

Malam tadi jugak sediakan terus senang cakap malas nak bangun tido awal.. kekeke.Senang bangun pagi tinggal nak goreng telur dan ikan bilis resepi beliau tu.Dan pagi tadi terjadi lah menu bersahur yang simple sejibik menu sahur beliau cuma ikan masin je malas goreng.haha




Tadaaaa!! Ni la hasil pencurian resepi dari blog beliau


Sedap! tak tipu! Tak tahu la sedap sebab sendiri pandai buat ke atau resepi beliau tu memang sedap Laju kami dua makan.


Malam tadi naman cakap 'tak dahaga ke goreng ikan bilis camtu'??Tapi betol la pas waktu sahur tadi dah start dahaga.Dasyat betol padahal dah 4gelas cawan besar air masak ku minum.Haishh memang menguji keimananan dan ketahanan la hari ni sampai waktu berbuka.



Tengok tu budak ni setiap hari pukul 5pagi orang tengah sibuk nak sediakan makanan dia mesti bangun.Heran sungguh la macam mana dia boleh rasa mama tak da kat sebelah.



Hati Berkata : Senang betol ngan chekgu tu. Makan tak cerewet, masak lah apa je.. Kalo susah² sangat isteri asyik duk tanya nak makan apa dia sendiri akan cakap masak goreng² jela. Kalo nak masak macam² pulak dia cakap tak payah la nanti habis ke makan.. Bertuah sungguh! Senang keje isteri!



{ 15 comments.. read them below or add one }

eima eima August 24, 2010 at 11:42 AM
besh kan dpt laki cam tu sama cam aku aku la..a haha senang ....

binik tak brape pandai masak ngan mls masak pun tak pe...aku willing to cook tp die yg kite mkn luar la.... senang tak yah basuh pinggan ...
.:iz-AnN a.k.a cOmOt:. .:iz-AnN a.k.a cOmOt:. August 24, 2010 at 11:43 AM
hehehe...yang simple2 gini la sedap...tak berat tak ringa...fuhhh meleleh dah mak...lapo la omak haihhh
.::Lynn::. .::Lynn::. August 24, 2010 at 11:45 AM
adoi isteri chekgu ni.. sampai nak kena hafal.. padahal senang jok..
*dulu pun ai mcm tu jugak, tiap kali nak masak, tiap kali tu tanya encik suami... ekekkeke
rose --{@ ibuRafiq @}-- rose --{@ ibuRafiq @}-- August 24, 2010 at 11:58 AM
sahur en suami sy masak..berbuka lak en PARAM yg masak..wakakka

tapi hari minggu..masak sendiri la..:-)
..nOj.. ..nOj.. August 24, 2010 at 12:01 PM
bestnye telo. ikan bilis tak minat sgt. mmg akan mendatangkan dahaga kalo mkn mende2 yg mcm ikan bilis ni kan. sbb dia masin
BIONIC WOMEN BIONIC WOMEN August 24, 2010 at 12:05 PM
memang senangkan dapat hubby cam laki kita ni..my hubby pun ag best..skang kan mak mertua xder, dia kata time ni ler u nak rehat,goreng ikan jer cukup cicah kicap..hehe
ada my fren hubby dia siap order, sahur pun nak kena ada 2,3 lauk...huhu..siap nak kuah lemak2 bagai, xder kuah x lalu..sian dia..
tapi slalunya hubby yg bangun masak nasi, dah 4.30 baru dia kejut saya, utk goreng ikan..hehe
Ena Ena August 24, 2010 at 12:06 PM
akak pun suka makan camtu je fieza.. sbb senang & kena je kak tekak.. tai husband akak tu mesti nak ada kuah jugak.. walaupun sikit.. sesekali culas jugak.. heheh.. sahur tetap dier nak nasi.. tak boleh tidak.. akak yg tak leh nak telan.. so,minum susu nagn kurma je la.. huhu
mamalieyna mamalieyna August 24, 2010 at 12:09 PM
nampak best je ha menunya..akak lak ketandusan idea pg tadi..last2 masak sardin n goreng telur jer..+ulam cicah sambl belacan sedia ada dlm peti..hehe..ok jer, leh je telan..^_^

*untung dpt suami tak cerewet kan..akak ni seb baik en suami leh tolak ansur time sahur msk sempoi, makan jer, kalau hari biasa, nak jgk lauk, 2,3 jenis..huhu..
mamalieyna mamalieyna August 24, 2010 at 12:10 PM
oooh anak2 mmg bijak skrg, asal kita bgn sibuk kt dapur jer, diorang pun automatic bgn gak..ntah ada karen apa ye..same like arif!
Farra Dhelina Farra Dhelina August 24, 2010 at 12:18 PM
samala dgn qaseh..time sahur pon nk join jugakk mcm pose jerk
gee ryder gee ryder August 24, 2010 at 12:48 PM
pasni ikan bilis tu kena mkn waktu berbuka bukan waktu sahur hehe..

amboi si kecik tu nk bersahur jugak yer
Fieza79 Fieza79 August 24, 2010 at 12:55 PM
yg simple itu jgk yg sedapp..haa tmbah idea nk wt makan sahur..hehee

haishh mcm mana si kecik tu leh terjaga ehh...tau2 je kan dia..hehee tingat pulak masa ber anak kecik dulu2 tu sama je situasi begini..ehkeke..
deena awanis deena awanis August 24, 2010 at 1:36 PM
hubby dina pun bising masak complicated..dia kata goreng ayam sudah!! tapi teringin gak kan nak masak special2 sket utk hubby tercinta di bulan pose ni..nanti dah bersalin, berpantang konpem dia rindu ngan masakan i..hikhik
mrsboan mrsboan August 24, 2010 at 2:15 PM
akak suka gak tu...kekadang tu ada ketikanya mcm boring lauk2 yg gah bagai, lalu idea yg ini pasti menjelma
Damia Aleesya & Damia Ayunie Damia Aleesya & Damia Ayunie August 24, 2010 at 2:44 PM
memang bertuah pun fiza....suami tak nak susahkan isteri...ekekek...tunggu 6 tahun lagi..agak2 cerewet ke tak...huhu..

macam bet jer menu tu..tapi kalau tak der kuah time sahur...memang cepat dahagakan..