Ayam Bakar mabeles hasil air tangan suami!

Mula² gaulkan ayam dengan sos tiram

tumbuk bawang merah + bawang putih + halia + serai pastu gaul dengan ayam tadi dengan secebis garam, tp dalam gambar ni tumbuk sekali black pepper nak gaul asing pon takpe kalo yang serbuk tu

Lepas dah gaul perap la jap pastu bakar

nampak macam biasa je kan? tapi sedap!!! tak tipu! rasa macam ala satay

pastu dah siap bakar masakla sayur air! memang mabeles!

Kenapa sayur air? sebabnya kalo makan ngan kuah berlemak ke kuah pedas ke macam hilang rasa ayam yang penat² bakar tu.Bila makan ngan sayur air perghhhhh setiap inci tulang ayam tu kalo boleh nak makan sekali

Ayam bakar ni adalah hasil air tangan naman ye kawan²! Isteri dia tak pernah try buat lagi pon! Kalo rasa malas lepas balik kerja terus request je kat dia cakap nak makan ayam bakar sedap tu senang!simple dimple! letak je atas kuali leper kecik yang bakar daging burger tu pastu tinggal jela sampai masak.

Kalo dulu susah payah bakar atas tu! duk main arang kipas bara! dah macam buat berniaga!

Nota : Sesekali apa salahnya suami gantikan tempat isteri di dapur..

{ 37 comments.. read them below or add one }

Ogy Ogy July 29, 2010 at 10:12 AM
bakar atas dapur biasa je ke fiza?? menarik tuh...
Ena Ena July 29, 2010 at 10:14 AM
wahhhhhhh.. cayalah naman..
syok tu makan air tangan suami pulak..
Nampak Sedap! ;D
zAnNa@mAMaBaTriCE zAnNa@mAMaBaTriCE July 29, 2010 at 10:20 AM
salam fiza
wah...untungnyer....husband siap buatkan ayam bakar tu...
leh try ler resepi nie...simple jerrr senang kerja...
betul tu....lawan kan ngan sayur air baru ler terasa setiap inci ayam tu kan.....
.:iz-AnN a.k.a cOmOt:. .:iz-AnN a.k.a cOmOt:. July 29, 2010 at 10:30 AM
eh guna black pepper ke...nampak cam guna jek kat lam lesung tu...
MrS. F!zA MrS. F!zA July 29, 2010 at 10:30 AM
@Ogyaah atas dapur.. pkai kuali leper tu..
MrS. F!zA MrS. F!zA July 29, 2010 at 10:31 AM
@Enahahaha aah kak air tgn suami sekali sekala kan..best ape..hehehe
MrS. F!zA MrS. F!zA July 29, 2010 at 10:32 AM
@zAnNa@mAMaBaTriCEyup!! awk mmg leh rase apa sy rasa bila ayam bakar tu mkn ngan sayur air..sedapppp!!! tak bzir stp inci tulg ayam tu.
MrS. F!zA MrS. F!zA July 29, 2010 at 10:34 AM
@.:iz-AnN a.k.a cOmOt:.alamak lupa lak gitau kat situ..aah taruk blck pper cikit kalo nak..

ala gaul asing pon takpe kalo yg mmg serbuk tu.
BIONIC WOMEN BIONIC WOMEN July 29, 2010 at 10:58 AM
yummy2..sedapnya...nak try ler..
mrs.ecam mrs.ecam July 29, 2010 at 11:31 AM
nk request ngan laki aku gak la...agak2 die lyn x...huuuuuuu
mamalieyna mamalieyna July 29, 2010 at 11:41 AM
Ya Allah terliur sungguh dibuatnya! huhu...waaah en suami tunjuk bakat nmpk...hehe..bagus3x..seronok la si isteri dpt makan jer kan..hehe..nmpk sungguh yummy! ^_^
syariza09 syariza09 July 29, 2010 at 11:43 AM
dah la tgh posa ni..tgk pula aym bakaq...pergghhhh terliuq laa
MrS. F!zA MrS. F!zA July 29, 2010 at 11:47 AM
@mrs.ecamhahahaha request apa tu puan ecam??huhu
MrS. F!zA MrS. F!zA July 29, 2010 at 11:47 AM
@mamalieynasekali sekala kak..kalo selalu nti melampau lak isteri ni..hehehe
MrS. F!zA MrS. F!zA July 29, 2010 at 11:47 AM
@syariza09tak pa.. ni ujian.. kuatkan iman tu :p
Farra Dhelina Farra Dhelina July 29, 2010 at 12:06 PM
mak aii..terliur saya disini.. ;-)
MRS. K MRS. K July 29, 2010 at 12:38 PM
laki ku masak meggi die terer la.. hahaha.. tak payah suruh pon dia buatkan..
kirana kirana July 29, 2010 at 12:58 PM
huishhhhhh besynaaa leh oder2 nak makan :P

nampak pon mcm satay sket2
Fieza79 Fieza79 July 29, 2010 at 1:31 PM
pandai nye somi wt resepi sniri...untung la leh ngapp je..hikk

kat umah kalau nk bakar ayam/daging kami gaul2 ayam dgn perencah nasi goreng adabi je....resepi merapu ni..tp sedap la jgk...
deena awanis deena awanis July 29, 2010 at 2:47 PM
kalo hubby dina, setakat makan 2 org, dia lagi rela suh dina goreng jer ayam kot...hahaha
e.l.i.z.@ e.l.i.z.@ July 29, 2010 at 5:21 PM
boleh tiru resepi tuh..mcm senang..
harus la suh mr.hubby jgk ekekke
Ibu_Khalish Ibu_Khalish July 29, 2010 at 11:38 PM
ayam bakar saya suka tang kepak. kena try wat kepak bakar guna resepi asben kak fiza nih, lg sedap agaknya kalo cik abg saya sudi buatkan. ye tak? wakaka
HiGHNeSS FiQ HiGHNeSS FiQ July 30, 2010 at 1:28 AM
salam..
1st tyme jogging ke cni..hehe
bgos r suami tuh, nk jd cm dy gak r..
hehe~
MrS. F!zA MrS. F!zA July 30, 2010 at 11:00 AM
@kiranahahahahah... aah main request je.. dh isteri malas nk bakar2 ni
MrS. F!zA MrS. F!zA July 30, 2010 at 11:01 AM
@Fieza79kdg yg merapu tu lg sedap kak dr yg beli paket canti2 je bgkusan dia tu blm tntu sedap
MrS. F!zA MrS. F!zA July 30, 2010 at 11:01 AM
@deena awanishahahaha kami 2 pon kalo malas greng ayam mkn ngan kicap je :p
MrS. F!zA MrS. F!zA July 30, 2010 at 11:02 AM
@Ibu_Khalishwakakakakakaka kdg2 air tgn lelaki lg sedap..tgk la chef2 kita :D
MrS. F!zA MrS. F!zA July 30, 2010 at 11:04 AM
@HiGHNeSS FiQhahhaha baguslah kalo ada niat cmtu :p
Damia Aleesya & Damia Ayunie Damia Aleesya & Damia Ayunie July 30, 2010 at 11:45 AM
hubby kak ayu, kalau request, mulalah cakap
" jom makan nando's" ..
tak pun...
"makan kenny rogers ah, abang belanja"...kui kui kui...
padahal pandai jer dia masak b4 ader bibik ni...

bagus suami isteri saling tolong menolong...penghargaan tu penting utk pasangan masing2...