Persona Vs Saga! Alhamdulillah kami selamat

Salam..Semalam agak bz datang kerja settle sikit apa yg tertangguh, tgh hari amik half day sebab nak settlekan urusan kereta.Sangat sadis ok bila jadi cam gini.tapi ini lah dikatakan dugaan dan kami terima ia sebagai qada dan qadar setelah doa, usaha utk berhemah di jalan raya dan tawakal.

Kejadian ni berlaku masa on the way nak balik kampung, kat Jalan Merapoh,Pahang. Cuti2 sekolah ni kan ramai yang nak balik kampung.Masa tengah jalan tu tetiba kereta bergerak perlahan,sempat naman pandang melalui cermin pandang belakang, kereta dari arah belakang macam tak perasaan kereta kami kat depan dah bergerak perlahan pastu naman nampak budak tu tak pandang depan sambil bawak kereta.Sekali dengar la naman macam ada sebut sesuatu, belum sempat me tengok sekali terasa kereta kena rempuh dari belakang! Terus berhenti tepi jalan.

Cawan McD yang berisi air tu tercampak habis masa kena rempuh tu, Darwisy pulak kat atas car seat dia. Memang tergamam macam mimpi! Tengok darwisy macam tergejut! Keluar tengok bonet kereta dah kemek, dengan bonet tak boleh tutup! Dah la masih dalam perjalanan lagi.Tiga hari di kampung bonet kereta tak boleh tutup rapat.Bukan tak nak repair, tapi sebab nak claim insurans dan repair di sini. Memang kuat gila kena rempuh!terus rasa down dan tak mampu nak bangun!

Me: Sedihnya napa jadi cam ni Bie?Napa boleh jadi time nak balik kpg..

Naman: Jangan merungut, mungkin ni qada dan qadar.. Kita dah berdoa pon sebelom bertolak tadi.Bersyukurla kita selamat.

Me: Terus amik darwisy peluk kuat2! rasa macam sedih gila tengok anak kecik yg tak paham apa2 lagi.

Ok la tak mo sedih2 dah jom tengok kereta yang langgar kereta kami
*
*
*




Ni pulak keadaan kereta selepas kena rempuh
*
*
*

Opps!! itu nombor beli tu! tahun kelahiran kami.. hahaha poyos gila! Mula tu angan2 nak 212. Gila harga ribu riban sebab no cantik pegawai JPJ cakap ramai orang akan did! So, harga pon dah tentu mahal!

Disebabkan kereta dah hantar masuk bengkel dan mungkin amik masa 2minggu paling cepat utk siap repair, terpaksa pinjam kereta ke2 akak.Kalo tak susah la nak hantar darwisy gi taska. Dah dekat 2tahun tak bawak manual, semalam bawak asyik nak mampus ja! Rasa macam tersiksa jiwa dan raga!Arini ku gagahkan jua drive pi opis. seb opis dekat ngan rumah.hehehehe

See!! tersiksa gila bawak kereta dengan seat utk kereta racing ni! sabar jela.. bersyukur la fiza oi seb ada gak orang nak pinjamkan ko kereta!

Nota: Budak yang langgar tu umor dia 20 tahun!! pengalaman memandu baru setahun!

{ 22 comments.. read them below or add one }

eima eima June 10, 2010 at 9:52 AM
seb baik xde pepe..
kukuh jg ek persona... kena langgar ..
tp tak teruk sgt pun ... calar ngan kemek ckit je ..
yg iswara tuh sampai tercabut bumper ...
atty's atty's June 10, 2010 at 10:02 AM
sabar ye fiza..
kty pun jumaat malam minggu lepas..accident..huhuhuh..geram semua ade ..
tp nasib smpt mengelak..org tu nak memotong lepas tu betui2 ade dpn lane kty .dr lorong seblh .bawa lak laju giler.ilang sidemirror..tp org tu tak benti pun ..semuanya qada & qadar..ade hikmah..apapun kita selamat..syukur.
Ena Ena June 10, 2010 at 10:05 AM
berdar pulak baca n3 fiza nie..

nasib baik kete sikit kene je kan fiza.. kuat juga persona tu sbb saga tu sampai camtu bumper jadinya..

fiza, akak pun [ernah lalui pengalam cam fiza ni.. tapi bezanya kitog kene langgar tepi belah depan.. lagi tengah jalan & cina yg bawak tu pun tak berhenti jalan terus jer..

tapi masa asben akak sorang2 dah beberapa kali juga kene langgar belakang.. cam kete fiza juga la jadinya..
cik syahira cik syahira June 10, 2010 at 10:11 AM
assalamualaikum fiza.

takziah pd kereta kamu.
alhamdulillah kamu sekeluarga selamat.
pasti ada hikmah disebalik kejadian ini yer.
usah sedih-sedih ok..
LiLy @ MumMyQiStInA LiLy @ MumMyQiStInA June 10, 2010 at 10:16 AM
Nasiblah Fiza sefamily x apa2 kan..
keta yg langgar tu nmpk teruk..

Sabar erk..itu semua dugaan.. ;)
.:iz-AnN a.k.a cOmOt:. .:iz-AnN a.k.a cOmOt:. June 10, 2010 at 10:20 AM
alahaiii...teruk gak kena rempuh tu...sure ilang keseronokan balik ke kampung kan...tapi sib baik semenya selamat...
syariza09 syariza09 June 10, 2010 at 10:29 AM
sian darwisy..terkojuit dia. Bila jd camtu mesti kita risaukan anak kan..ye la dia kan bb lg. sib baik sume slmt
mama tisya mama tisya June 10, 2010 at 10:30 AM
alhamdulillah smua slamat tp musim cuti sekolah ni biasala rmi yg blk kg...lama jugak ye repair kete so kena bw kete manual la wt sementara sure rs kekok kn cz dh biasa auto
rose --{@ ibuRafiq @}-- rose --{@ ibuRafiq @}-- June 10, 2010 at 11:06 AM
alhamdulillah
korang takde ape2..siannye si darwish..sure terkujat
Intan Intan June 10, 2010 at 11:07 AM
Ya Allah, syukur nasib baik uols sekeluarga selamat...riso je tadi masa memula baca n3 nie. Kesian kat darwisy terkejut dia ye...hu hu. Yg penting time tu dia dlm car seat!

Awat lah budak tu tak tgk depan masa tgh drive, rasa nak hempok je kepala dia! Dia ingat boleh sambil lewa ke atas jalan raya...haish :(
~aSFaLiZa~ ~aSFaLiZa~ June 10, 2010 at 11:18 AM
ni semua ujian tuhan. alhamdulilah semua selamat dan anak pun semua terlepas dari apa2 kecelakaan. byk2 bersabar yek
Mama Hanim Mama Hanim June 10, 2010 at 11:19 AM
syukur fiza sekeluarga slmt kan.. tgk iswara tu mesti kuat dia rempuh.. kesian darwisy terkejut..

tu la budak2 bru dpt lesen tp drive cuai.. menyusahkan btul..
Damia Aleesya & Damia Ayunie Damia Aleesya & Damia Ayunie June 10, 2010 at 11:27 AM
alhamdulillah...semua selamat....memang macam tu lah kalau balik kg time cuti ngan raya ni...

kak ayu pun insyaallah balik kelate next week..tu pun kalau jadi....minta2 lah kami semua selamat..
suhaisweet suhaisweet June 10, 2010 at 12:18 PM
berdoa selalu ketika memandu..anyway nice3 n3...visit mine if free k;D
::Mamalyna:: ::Mamalyna:: June 10, 2010 at 12:28 PM
alhamdulillah...fiza n family selamat..
aLyNnZ aLyNnZ June 10, 2010 at 1:06 PM
salam fiza..alynn dh dapat email dr fiza. alin dh terima hadiah contest mai secawan dh buat kan tuk hubby pun..thanks ya..

check in
http://alynnluvdanishamza.blogspot.com/2010/06/secawan-kopi-radix-4-hubby.html
deena awanis deena awanis June 10, 2010 at 1:38 PM
naseb baik nothing bad happen..banyak betul eksiden sekarang ni..kita dah cuba drive se"berhemah" mungkin, tapi orang lain kita x ley nak kawal kan kak..itulaa qada' dan qadar Allah..
kirana kirana June 10, 2010 at 1:51 PM
salam kenal fiza...
sweetnya tuan punya blog..hehe sori la terkomen keluar topik..
E.L.I.Z.A E.L.I.Z.A June 10, 2010 at 4:04 PM
mmg sakit jiwa kalu kete kena langgar sbb kecuaian org lain..hampeh je budak umo 20thn tu xpandang depan..mesti tgh sakan duk borak²

sabar je la..gen2 k.eli pun penah jgk kena, makcik tua yg langgar..xleh ckp ape la kan..dia claim dia xde duit nk byr gantirugi huhuhu
Ummi Aisyah Ummi Aisyah June 10, 2010 at 5:03 PM
sabarla fiza..ade hikmahnya tur.saya pon pernah kena incident yang sama~lebih teruk keadaan bonet kereta,huhu~..sume tu cobaann...
Nana Nana June 11, 2010 at 6:30 PM
Salam kenalan,

OoOo nasib baik tak kena teruk! Hope you tak trauma sangat! take care!
MrS. F!zA@Mama Darwisy MrS. F!zA@Mama Darwisy June 14, 2010 at 8:44 AM
to all comento~ thanxs atas keperihatinan anda! :) alhamdulillah kami bertiga tak da apa2..