Macam mana nak bagi baby makan buah ek?

Salam Jumaat,

Sekadar ingin berbincang pasal anak..Lepas lega demam hari tu darwisy dah kuat makan dan minum susu.Darwisy start makan bubur masa genap 6bulan.Sejak akhir2 ni nampak sangat dah badan dia berisi.huhu suka gila tgk anak boleh makan.Jom tengok apa Darwisy makan

bubur nasi+lauk+sayur ( tukar2 kadang ayam, kadang ikan)


Kalo makan tu awal2 je boleh duk diam, pastu mula la nak meniarap la nak suruh orang dirikan dia la. iskh!

Kalo dulu pagi2 boleh tido dengan indahnya sampai waktu subuh.Tapi sekarang ni, sebelom subuh dah kena bangun masak bubur darwisy pastu sambung balik tido! hahaha nak gak sambung tido balik.Dah masak baru blend bubur, pastu masukkan dalam termos baru bawak gi taska.huhu

Dah bapa kali try nak kasi buah kat Darwisy macam pisang, betik,epal yang dah kisar, semua tak nak.Boleh pulak dia wat muka ala2 geli.Aduiiii..cana nak kasi makan??Tapi kalo bubur ok ja dia makan.Pelik ke rasa buah tu sayang? Ke geli sebab lembik2? hehehe

Cane korang bagi anak makan buah ek?ada masak @ campur apa2 ke? wahai ibu2 yang berpengalaman tolonglah ajar I ibu muda ni (haha muda lagi ke) kira ibu beranak satu la.. hehe

Nota : gi check up selalu nurse pesan bagi anak makan buah, tapi darwisy tak makan2 lagi buah asal masuk je dia luah balik.. pastu buat muka geli.. haha



{ 13 comments.. read them below or add one }

miera miera June 18, 2010 at 10:11 AM
sama la macam alieya..dia tak suka makan buah..klu bg kt dia trus dia campak..risau gak..sb sekarang nie dh sembelit..
deena awanis deena awanis June 18, 2010 at 10:14 AM
aik, makan buah pun geli ke darwisy??shedap tau mamam buah..nyum2..
LiLy @ MumMyQiStInA LiLy @ MumMyQiStInA June 18, 2010 at 10:15 AM
Kita pon x dpt Nolong..
sama gak ngan Qis..X suke mkn buah..
Siap buat muke ala2 geli lg..Mcm Darwisy gak..hiks.. ;)
Tu yg sembelit asyik menyerang jer tu..adeii..
~aSFaLiZa~ ~aSFaLiZa~ June 18, 2010 at 10:16 AM
senang je. campur dgn bubur yg kita masak tu. mula2 masak bubur kosong biasa. then masa nak kisar bubur campur la dgn buah yg sesuai. epal ke, oren ke n bla bla bla. kisar masa nak bagi dia makan. jadi buah tu mcm tak birat dlm bubur. so jadi la bubur berperisa buah-buahan
eima eima June 18, 2010 at 11:34 AM
anak aku pun tak mkn buah ..
tatau wat cam ne ...
bila dah besar br aku bg .. cam skrg nih la ...
slalu nye dulu zaman baby aku blanded pastu amik jus je ... bg mkn ... klu yg serdak tuh takut die batuk plak .... suap guna sudu sikit² klu masuk dlm botoi die tak nak .... biasa la baby kan suka susu ngan air masak je ....
mama_izz mama_izz June 18, 2010 at 11:35 AM
dulu masa anak akak kecik akak suka beli jek makanan dlm botoi tuh.. HEINZ atau GERBER.. mcm2 perisa ada.. perisa buah2 pun ada..bole tukar2 perisa tiap hari... anak suka ibu pun setuju... hehehhe..
BIONIC WOMEN BIONIC WOMEN June 18, 2010 at 12:37 PM
salam..dulu masa dhiya kecik saya rebus buah yg potong dadu ngan sikit air..so buah tu dah sedikit lembik,,then masa nak bagi makan saya lecekkan skit2..pastu bubur dhiya kekadang saya masak ngan kurma n kismis..saya x pernah blend bubur baby, cuma lecekkan maklumlah saya surirumah..so masa masak saya masukkan kurma tu sektul macam tu jer..pisang atau betik saya selalu lecekkan dgn sedikit yogurt..Dhiya amat suka..cubalah bagi darwisy..maner tau dia suka..
E.L.I.Z.A E.L.I.Z.A June 18, 2010 at 2:49 PM
hehhehe geli mkn buah..ye la kot sbb tgk yg dh dipenyek kekeke..k.eli pun dh xigt camne nk bg bdk suka mkn buah..tp rs nya, dulu2 k.eli suka bg epal & pisang.
fiza fiza June 18, 2010 at 3:20 PM
Salam singah ☺☺

Slalunya saya rebus dulu buah tu pastu blend. Cuba try plak pakai Munchkin: Fresh Food Feeder.
Kie-yu Kie-yu June 18, 2010 at 3:21 PM
woh
tak de idea la kak
lom ada baby
tpkan nk bg idea

cuba bentukkan buah bentuk2 mcm bintang ke bulan ke
pastu boh atas 1 pinggan mcm2 buah yg ada banyak warna

pastu akak mkn dpn die
msti dy nk jgk
hehe
agaknye la kot
cuba la ;)
E.L.I.Z.A E.L.I.Z.A June 19, 2010 at 7:29 PM
xtau nk tinggal jejak kt mana..terpksa letak kt komen entri ni hehhe..eh ape benda wawwi tu?k.eli ada isi la semua tu, igtkan mcm chatbox huhuh

p/s: lawa header!
Damia Aleesya & Damia Ayunie Damia Aleesya & Damia Ayunie June 20, 2010 at 2:47 AM
lawanya header ni..

cuba rebus pisang sikit..pas tu lenyek2 bagi hancur...boleh tukar2 buah...apple, papaya...

lagi satu kalau nak ajar anak makan buah ni kan...kena hari2 makan..tak leh on off..
ahkakbatik ahkakbatik June 21, 2010 at 7:37 AM
tunggu baby btul-betul lapar, suap apapun dia telan.
anak-anak akak takmo sayo..atoknya kata takyah masak lauk..sayo je lauknya...
bila lapo, depa telan gak..