Darwisy tumbuh gigi, gigi mama pon tumbuh jugak ;p

Salam

Nak tanya korang la gigi korang dah tumbuh habis ke? Ni dah lanjut2 usia ni tumbuh gigi pulak ni. aduiiii sangat tidak selesa okey! 2,3 hari ni asyik nak tergigit isi pipi belah dalam je bila gigi geraham hujung tu dah tumbuh.. gigi bongsu ke nama nya ntahla.

Darwisy tumbuh gigi, mama pon sibuk tumbuh gigi jugak! kalo berterusan je rasa tak selesa ni apa nak buat? tak kan nak pi cabut gigi, padahal baru tumbuh tak rosak, tak goyang apa! mau ngeri nak cabut! hahahaha. hari tu gelak kat naman dia cakap gigi dia tumbuh! amik ko! gigi aku pulak yang tumbuh daa!! dush! dush! balasan utk mulut cakap tak hengat! haha

cuba tengok bape jumlah gigi orang dewasa > 32batang hokey!


Sebelom ni konpius 'eh gigi dewasa ada 28 batang ke 32 batang sebenarnya' hahaha


Bila orang suma cakap ada 32batang terus kira gigi sendiri.baru ada 28batang campur yang baru tumbuh ni jadi 29batang! maknanya akan tumbuh lagi 3batang! uwaaaa... tengok dah tak dak ruang dah nak tumbuh.sampai dah terlanggar2 isi pipi! Bila rasa tak selesa ni mula la nak menggelabah! ahahaha


tak kan nak pi jumpa dentist suruh cabut kot!


Terus teringat pengalaman ngeri naman cabut gigi 2 minggu lepas! sampai gunting2 gusi sebab gigi tu susah sangat nak tanggal! adusss!! Untuk baca pengalaman dia klik SINI

Hati Berkata: sampai bila rasa tak selesa ni nak hilang

{ 23 comments.. read them below or add one }

Ena Ena June 28, 2010 at 9:46 AM
mrmm.. akak rasa akak punyer gigi dah tumbuh semua.. huhu.. cepat rongak la nanti.. dan cepat juga la muka nampak mcm nenek sbb dah tak de gigi.. huhu
MrS. F!zA@Mama Darwisy MrS. F!zA@Mama Darwisy June 28, 2010 at 9:47 AM
Ena~ ahahaha akak kompom ka dah tumbuh semua?? ;p
Izan Ishak Izan Ishak June 28, 2010 at 9:55 AM
yelah fiza...mmg tumbuh gigi bongsu ni sakit...sampai demam2 pun ada mcm hubby izan dulu. mcm izan pulak dulu2 kena cabut 4 btg gigi yg elok sbb nak pakai braces...gigi besar2...rahang pulak kecik...sbb tu gigi berlapis2 dulu~
deena awanis deena awanis June 28, 2010 at 10:57 AM
ye kot gigi bongsu tu kak fiza..dina pun x tumbuh lagi..tapi rama org cakap mmg sakit pun..
Mama Hanim Mama Hanim June 28, 2010 at 11:13 AM
ohh darwisy dh ada gigi ye..bagus2..makin best la makan pasni..

sakit nk tumbuh gigi..mmg mencabar kan..
Damia Aleesya & Damia Ayunie Damia Aleesya & Damia Ayunie June 28, 2010 at 12:31 PM
oh tidakkkkkkkkkkkkkkkk...sakit gigi adalah sakit yg teramat seksa...paling risau kalau sakit gigi...nak makan tak leh, nak tido tak leh...huhuhu apa harus dibuat..terima jer lah...
MrS. F!zA@Mama Darwisy MrS. F!zA@Mama Darwisy June 28, 2010 at 1:22 PM
@Izan Ishak la sampai demam ek kak? dsat eh igt budak je.. harap2 tak dela sm[pai demam..riso kang sape la nak layan darwisy tu..hehe
MrS. F!zA@Mama Darwisy MrS. F!zA@Mama Darwisy June 28, 2010 at 1:23 PM
@deena awanis owh tak tumbuh lg ye.. tgk la nanti cane rasa ;p
MrS. F!zA@Mama Darwisy MrS. F!zA@Mama Darwisy June 28, 2010 at 1:24 PM
@Damia Aleesya aah kan kak! sakit gigi plg takut.. riso ni harap2 lepas dah tumbuh tiggi takdala sakit..takuttt!
Raisah @ echah Raisah @ echah June 28, 2010 at 2:13 PM
musim ke ni? sah n Rayyan pun nak tumbuh gigi. rayyan ok je la rilex jer..kite ni tak selesa sakit sgt kat geraham huhu.
MrS. F!zA@Mama Darwisy MrS. F!zA@Mama Darwisy June 28, 2010 at 2:22 PM
hasihh..agak2nya bila anak tumbuh gigi kita pon tumbuh gak kot :)
Uruchimaru @ kf Uruchimaru @ kf June 28, 2010 at 3:44 PM
oh gigi kite x cukup 32 btg hee..syukurlah masih mampu mengunyah dgn rakusnye ^-^
slm kenalan..dari kite..
ZiE FAUZi ZiE FAUZi June 28, 2010 at 3:50 PM
huhuuhu..memang sakit.. gusi rasa mcm bengkak kan.. dah takder tempat tapi ketegaq nk tumbuh jgk...

hehehe... sebenarnya baru lepas baik ni... gigi baru tumbuh jgk.. tahan sakit jgk la 2 3 minggu...
ninaneno ninaneno June 28, 2010 at 3:53 PM
dah cukup 32 gigi. huhuhh... tapi rasanya ter-complete 32 tu awal sangat dari orang lain. ye la, orang cakap selagi tak cukup 32 tu, tumbesaran masih lagi berlaku. dah cukup 32 gigi, tumbesaran stop.

tatau betul ke tak, tapi saye tak tinggi2 T______T. tinggi stok budak2 form 2 atau form 3 je lagi padahal dah nak masuk 25 tahun. sedih kot. haha...

susah jugak gigi tersusun ikut saiz ni. laju je tumbuh nak bagi complete, pastu ter-stop la proses tambah tinggi walaupun dah bergelen-gelen minum susu. haih. (andaian sendiri)
MrS. F!zA@Mama Darwisy MrS. F!zA@Mama Darwisy June 28, 2010 at 4:04 PM
@Uruchimaru @ kf uishh takutnya mengunyah dgn rakus..mcm makan ape je :p
MrS. F!zA@Mama Darwisy MrS. F!zA@Mama Darwisy June 28, 2010 at 4:04 PM
@ZiE FAUZi mknanya normal la ek org tumbuh gigi sakit tak dela rasa cm sorg2 je camtu..hehe
MrS. F!zA@Mama Darwisy MrS. F!zA@Mama Darwisy June 28, 2010 at 4:05 PM
@ninanenoaik ada kena mengena ngn tumbesaran jgk ke?ekeke..

bukan ke last tumbesarn bg pompuan 18 dan lelaki 22??hehe
LiLy @ MumMyQiStInA LiLy @ MumMyQiStInA June 28, 2010 at 9:24 PM
kATAKAN TIDAK PADA SAKIT GG..sAKIT GG LAH SAKIT YG PALING SAKIT..aDEII..KLU BLH X NK LG SAKIT GG..
FIZA SAMALAH NGAN DADDY QIS..BBRP HARI NI SAKIT GG..DH P HOSPITAL CHECK..DOKTOR CKP GG GERAHAM BONGSU TUMBUH..DADDY QIS TANYA DOKTOR KLU BLH CABUT...DOKTOR KATA X LEH CABUT DGN CARA BIASA..NK KENA BUAT PEMBEDAHAN..SO..28/7 NI DADDY QIS KENA WAT PEMBEDAHAN GG TU...
E.L.I.Z.A E.L.I.Z.A June 29, 2010 at 9:11 AM
sabar je la ok ehhehe..hah? fakta mana awak dapat gg org dewasa 38 btg? xmuat gusi k.eli kalo 38 btg ekkeke..

fakta yg awak xtau pasal gg k.eli, k.eli penah pakai braces sbb gg berlapis..kena cabut 4btg geraham kecik yg masih elok lg ..so kalu semua gg bongsu k.eli naik, total gg k.eli hanya 28 =)
MrS. F!zA@Mama Darwisy MrS. F!zA@Mama Darwisy June 29, 2010 at 9:31 AM
@E.L.I.Z.A ahahaha typing error dah.. 32btg.. muahahahaha
MrS. F!zA@Mama Darwisy MrS. F!zA@Mama Darwisy June 29, 2010 at 9:32 AM
@LiLy @ MumMyQiStInA uish takutnya smpai kena operate ea.. ngerinya..harap2 fiza xde la smapai nak sakit2 gigi atau demam..
eima eima June 29, 2010 at 4:07 PM
aku umur 20 dah tumbuh semua nye ... sakit ...
aku ingat lagi .. gigi bongsu tu plak besar sgt ... ruang gusi kat blakang tuh dah muat ...sampai menanah² bengkak ... doc suh buat minor surgery tp aku tak mo takut ...die ckp nanti die belah gusi cabut gigi tuh kuar ... takut ..eeiii
rela aku tahan sakit sampai skrg .. ade time die ...akan berdenyut ..pastu bengkak ...kena cepat² pi klinik amik antibiotik klu tak ... sakit ...

betui la gigi aku ade 32 ....

abih la jari mama die ...darwisy geget² ananti ...sakit ... hahah