Kereta manual boleh bawak, shoot guna manual tak reti pulak

Tajuk..hoho..yela dah ada lesen dah tentu la boleh bawak kereta manual ye tak! kalo tak cane lulus..tapi nak shoot guna kamera setting manual tak reti memang kena pi kelas fotografi la gamaknya! hehe.

ok2 sebenarnya nak tunjuk cikit hasil me menggunakan DSLR(bajet rendah naman)..ekceli, kamera tu dah lama dimiliki tapi satu habuk pon tak rasa minat nak belajar..haha. Kalo me shoot pon biasanya guna semi auto je..manual??oh tidak memang habis lingkup hasil gambar..haha

Malam Malaysia kalah Piala Thomas tu, naman ajar menggunakan manual utk shoot gambar ni

Semua gambar menggunakan lense 50mm 1.8

amacam? menjadi jugak bokeh tu setelah berkali2 papa Darwisy ajar. huhu

Pagi kelmarin masa Darwisy tido try untuk shoot tanpa bantuan dan hasilnya seperti ini

ni la kereta ke2 dan ke3 milik papa Darwisy..haha

jangan tertipu ini hanya kit lense ya bukan lense baru!

Rasa cam best jugak belajar bermain dengan manual ni...huhu.. Kak Eli! i dah pandai la main manual.. hahaha! Gila lambat tol minat nak belajar ni datang.

Nota : berhajat untuk hadiahkan lense 17-50mm F2.8 sempena birthday Papa Darwisy bulan 7 ni.. mampukah aku??haha niat kena ada.

{ 20 comments.. read them below or add one }

firahadifa firahadifa May 20, 2010 at 10:07 AM
bleh bawak kete manual tu da kire hebat dah.. yg kite nie.. da lupa ..

btw , good luck . i pon masih tak sempat nk blajar lagik ...
Ena Ena May 20, 2010 at 11:23 AM
fiza,

cayalahhh.. cantekkk!!

akak nie pun tak reti lagikk.. hahaha sbb ? akak memg malas nak gune dslr tu. sbb berat lorrr.. tangan akak nie kecikk nak control lens tu.. adoiyaiii baik punyer alasan.. tapi penah gak la cube2.. hehehe.. memg syokk kalo kite paham manual.. selalunye manual nye control gambar lagu cantekk.. tu sbb photographer suke gune manual walupun tak semua yg pandai.. sbb dorg pun kalo yg baru2 bergelar jurufoto tu kebyakkannye setting auto or semi jekk.. tapi dah lamer skt baru dorang pandai.. lagi2 kalo nak shoot kat lam dewan.. kene pandai control aperture, shutter speed dan ISO.. betul tak fiza? hehehe..

lens murah or mahal tak penting fiza.. yg penting tahu nak gune.. ye tak? heheh
jaya jr jaya jr May 20, 2010 at 12:24 PM
haha,bes klo dapat guna DSLR dengan macam2 care..
Mama Hanim Mama Hanim May 20, 2010 at 12:38 PM
wah2.. terrer dh tu fiza shoot manual.. pasni makin cun picca yg fiza shoot kan..bagus2..
n@m@n n@m@n May 20, 2010 at 12:41 PM
This comment has been removed by the author.
.:iz-AnN a.k.a cOmOt:. .:iz-AnN a.k.a cOmOt:. May 20, 2010 at 1:34 PM
huhuhu...terbaekk...bila nak amik gambar ai sekeluarga ni...:P
Raisah @ echah Raisah @ echah May 20, 2010 at 1:42 PM
ok la tu fiza...buleh dah join venture ngn naman tu...jd 2nd photog... :)
Damia Aleesya & Damia Ayunie Damia Aleesya & Damia Ayunie May 20, 2010 at 1:55 PM
memang lepas pi kelas fotografi, akak rasa penggunaan manual tu lebih bagus...

tapi kadang2 kalau nak cepat guna jer auto tu ekekkek...jom ramai2 tingkatkan kemahiran fotografi...
MrS. F!zA@Mama Darwisy MrS. F!zA@Mama Darwisy May 20, 2010 at 2:23 PM
@firahadifa

sbnrnya i pon dah setahun lbih tak bwk manual..haha kompom terketar nak bawak balik
MrS. F!zA@Mama Darwisy MrS. F!zA@Mama Darwisy May 20, 2010 at 2:24 PM
@Ena

wah!pandai jgk akak ye psl control2 ni.. betoi2.. byk ni kena belaja..hehe
MrS. F!zA@Mama Darwisy MrS. F!zA@Mama Darwisy May 20, 2010 at 2:24 PM
@jaya jr boleh sangat mcm2 cara..kelabu kan suma subjek pon ok wat.. hehe
MrS. F!zA@Mama Darwisy MrS. F!zA@Mama Darwisy May 20, 2010 at 2:25 PM
@Raisah @ echah hehehe tak pandai lg la ..mau lingkup gambar org..
MrS. F!zA@Mama Darwisy MrS. F!zA@Mama Darwisy May 20, 2010 at 2:25 PM
@Damia Aleesya nak cpt dan nk senang! hehehe.. bagus akak dah gi..bila la nak pi ni..
E.L.I.Z.A E.L.I.Z.A May 20, 2010 at 3:48 PM
wowiiiiiiiiieeeeeeeee...hahahha dh reti guna manual ye hahah iyo la, haitu suka2 je guna semi auto :P biasa la tu kan, mula²..k.eli dulu pun semi auto gak hahahahha dh tau setting boleh la berlagak ngan org yg tak tahu iye dok :P
MrS. F!zA@Mama Darwisy MrS. F!zA@Mama Darwisy May 20, 2010 at 3:57 PM
@E.L.I.Z.A miahahaha.. aah tangan ni baru gatal setelah dipaksa shoot raket naman tu la.. tetiba i rasa vangga boleh buat! hehe

neway tq ya kasi komen w/p dipaksa..:p
MrS. F!zA@Mama Darwisy MrS. F!zA@Mama Darwisy May 20, 2010 at 5:36 PM
@.:iz-AnN a.k.a cOmOt:.jom! rm40ringgit unlimited pic,, biasa dapat dlm100kpg lbih gak kalo tak buang masa :p