Hati hati dengan emel ini!

Tadi sempat blogjogging pastu terbaca pasal entri si pemilik blog yang duit di akaun maybank dia lesap akibat transaksi yg bukan dia sendiri buat..Sedih dan simpati sangat pada tuan blog.Sungguh kejam penyangak tu! Tuan blog, sekadar ingin berkongsi dengan semua..Saya cerita kan disini ya!

Apa yang membuatkan Tuan punya blog tu kena adalah disebabkan emel berbentuk macam ni (copy paste terus dari blog beliau)

klik utk besarkan gambar

bila anda klik di url yang diberikan, anda sebenarnya mendedahkan username dan password maybank2u anda kepada si penyangak ini. dengan mudahnya dia log in dan buat transaksi di akaun kita ke akaun dia. kalau kita ada rm50000 dalam akaun, maka rm50000 la dia akan pindahkan ke akaun dia. jadi hati-hatilah. mama dah kena...


Dunia sekarang sangat canggih sampai fikiran dan sikap manusia pon bertambah2 canggih dalam menipu orang ni! Ada baik buruk jugak bila semua berada di hujung jari ni.

Selalu jugak dapat emel penipu macam ni tapi me check emel pon kadang2.haha. Bila check je jangan harap nak buka emel terus select(mana2 tajuk iklan atau apa2 bukan dari kawan)dan delete terus. hehe emel opis pon dah berkurun tak bukak.tu la bila ada berita apa2 me la yang lambat tahu.haha gila punya malas nak check emel :)

Nota: setiap doa orang yang teraniaya akan dimakbulkan Allah..InsyaAllah


{ 11 comments.. read them below or add one }

Oktant Oktant May 20, 2010 at 2:56 PM
Saya pun ada dapat emel camni. Tapi memang abaikan saje.

Kalau saya tak salah, pihak maybank takkan berurusan melalui email tapi hanya melalui telefon.

Kalau melalui emel pun, mungkin untuk makluman sekiranya ada individu lain "transfer" duit masuk ke akaun kita.
E.L.I.Z.A E.L.I.Z.A May 20, 2010 at 2:58 PM
ish..teruk nye..

k.eli pun xpenah gatal tgn nk klik ape² dr emel..kot ye pun, baca betul² dulu..kalu rs x sure, tanye org dulu..

hmm xde rezeki dia..jadikan pengajaran utk kita
deena awanis deena awanis May 20, 2010 at 3:15 PM
OMG!!! dina pun pernah dapat this kind of emel from maybank..masa tu just ignore je sbb dina mmg xde akaun maybank..
maszmadi maszmadi May 20, 2010 at 3:38 PM
hm, masz pon ader bc psal email nie.. so skrg kn be careful with all come-in email kan..
Zimah's Depart Zimah's Depart May 20, 2010 at 3:52 PM
akak tiap hari dpt email SPAM maybank ni..xtau nak hentikan camne..yg peliknya..email opis plak tu..
Damia Aleesya & Damia Ayunie Damia Aleesya & Damia Ayunie May 20, 2010 at 4:31 PM
selalu dapat email cam ni...tapi ignore jer lah..
Nana Nana May 20, 2010 at 8:10 PM
kita mmg xde banyak duit dalam acc maybank kekeke...tp kita sgt berhati2 dengan email2 mcm gini.lgpun dah terang2 dibagitau klw ada update apa2 pasal acc maybank, diorang xkan bgtau melalui emai. tp still juga ada orang yang terkena...pasni seme kena sentiasa berwaspada
FauziIbrahim FauziIbrahim May 20, 2010 at 11:04 PM
memang bahaya email camni.. tak pernah dapat sebijik camni tapi hampir2 sama adala.. kalau klik link tu mau zero terus duit aku dalam bank
mama zharfan mama zharfan May 21, 2010 at 2:48 AM
i almost everyday dpt email spam dari maybank lah, public bank lah and mcm2 spam lg, me just delet jer terus..me pernah keje bank, jd memang tau pihak bank takkan minta apa2 yg berkaitan dgn password ni...apa2 hal pegi kaunter lah :) bukan main email2 ajer :p