On Off macam buka tutup suis lampu!!

Kejadian petang semalam.Masa bawak darwisy ke klinik nurse check suhu badan Darwisy hanya 36.4'C.. Kira suhu badan normal la kan?Tapi pelik badan Darwisy masih panas dan memang suhu badannya apabila di check sendiri di rumah masih 37.8'C(kira demam la tu)..

Fikirkan mungkin demam Darwisy dah nak kebah.Tapi petang semalam bila naman check semula suhu badan dia naik 39'C. apa lagi terus call member2 tanya klinik swasta kasi ubat bontot tak.Terus berdesup ke Hospital Pakar AN NUR di BANGI (cadangan dari kawan2) dah klinik swasta terdekat tutup pulak!.

Sampai sana me request kat doktor boleh tak kasi ubat bontot sbb anak ni kalo makan ubat dia tolak keluar..Jadi nurse pon ajar la(mama ni takut nak tengok!ngeri!) haha.Balik rumah terus kebah demam si Darwisy kesan ubat tu kot!


ubat demam jenis sirap dan jenis bontot(haha)

gambar semalam bukti org dah sihat!siap gelak2 lagi!


Tapi bangun pagi tadi darwisy demam balik panas betol badan! nasib baik mamanya dah mintak coti siap2 kat bos!aiyak!manyak riso la kalo demam on off ni!tak sampai hati tengok anak! mr mama hari ni kerja!jadi mrs mama ambik alih utk jaga putera kesayangan..:)



{ 13 comments.. read them below or add one }

LiLy @ MumMyQiStInA LiLy @ MumMyQiStInA April 7, 2010 at 9:54 AM
Tingginyer suhu badan Darwisy...
Biasa ubat sirap tu kengkadng x jalan gak kan..ubat masuk montot tu baru ok...Mmg risaulah kan klu anak sakit..

>>Moga Darwiy cepat sembuh yer!!Blh main cak lempong ngan mama.. :)
rose --{@ ibuRafiq @}-- rose --{@ ibuRafiq @}-- April 7, 2010 at 11:03 AM
fiza, ari ni anak buah sy ke spital gak sbb dah demam beberapa ari syik muntah& tamo makan.
mmg musim kot eh..tapi if admitted takutnye..mintak2 dijauhkan..

hope darwish makin sihat k..muah.!

fiza, jom join contest!
Zimah's Depart Zimah's Depart April 7, 2010 at 11:28 AM
sian darwisy demam..erm, fiza..anak bwh sethn boleh ke bg ubat ikut bontot? rasa akak tidak digalakkan..memadai ngn ubat sirap tu..adam pun payah nak mkn ubat..so kena paksa..pegang kaki tgn..pastu pegang mulut dia..
iEfa iEfa April 7, 2010 at 11:36 AM
baby mmg camtu jek ...demam nyer naek turun..tuh kene slalu tuam n kene kerap bg ubt nyer...kene slalu tekap badan dier ngan kain basah...
iEfa iEfa April 7, 2010 at 11:36 AM
baby mmg camtu jek ...demam nyer naek turun..tuh kene slalu tuam n kene kerap bg ubt nyer...kene slalu tekap badan dier ngan kain basah...
Raisah @ echah Raisah @ echah April 7, 2010 at 11:44 AM
semoga Darwisy cepat kebah... fiza selalu lap badan n kepala dia... push bagi suhu turun...pakai baju nipis2 jer...pasang kipas kecik2 (jgn laju sgt). haish, mcm2 lak pesan kan... risau kalau anak tak sihat..
atty's atty's April 7, 2010 at 12:16 PM
panas tu badan darwisy..harap arini dah recover..
Ogy Ogy April 7, 2010 at 12:48 PM
siannyaaa..darwisy...nureen pun kalo demam..malam mmg suhu tinggi..pun masuk ubat montot tu jugak...br kebah....tp bila pagi ti panas balik...risau dibuatnya kan...
MrS. F!zA@Mama Darwisy MrS. F!zA@Mama Darwisy April 7, 2010 at 1:03 PM
LiLy @ MumMyQiStInA ~tu la kasi ubat montot cepat kebah..dalam kete lg..

rose --{@ ibuRafiq @}-- ~agknya mmg musim demam..kt klinik gov jgn dikata lamorg penuh bersesak cari tmpt duduk..ramai sgt..


Zimah's Depart~ntahla..ramai suggest bg ubat bontot doc kata boleh tak kisah umor berapa..

asal mkn ubat je dia luah balik..kdg nagis kdg tak..

iEfa~boley ek kak tekap sentiasa ngn kain basah..sy lap2 je.. mama baru tak da pengalamn..hehe

echah~baik mummy rayyan! hehe.. tq ya! aah mmg kipas buka slow smpai omak ni dah 3kali mandi dh pagi ni!berpeluh2..haha

atty's~tq kak..

Ogy~tu la ada org kata tak boley utk bby ada kata boleh tp dok kata boleh so ikut ckp dok jela.hehe
asal anak kita selamat dan sihat pon dah cukup uk ibu senang hati.. sgt tensi dan tertekan kalo tgk anak sakit.. mcm tula perasaan ibu kan k.gy..hrmm
E.L.I.Z.A E.L.I.Z.A April 7, 2010 at 3:25 PM
dah ok tak dia? k.eli x sure ubat bontot tu boleh bg ke tak kt baby..tp rs nya boleh je..yela, ubat sirap tu kdg² dia muntahkan balik..yg pasti ubat bontot tu kena bg setiap 4jam ye..lapkan kepala n badan dia ngan air asam jawa..get well soon darwisy!
MrS. F!zA@Mama Darwisy MrS. F!zA@Mama Darwisy April 7, 2010 at 3:29 PM
firahadifa~on off dr tadi..huhu.. xtau la cane lg nak wat..

E.L.I.Z.A~dah tak bg..bgeri la nk bg kot bontot..smlm nurse yg buatkan..kata doc kalo suhu tak tinggi tak pyh kasi kot bontot..td suap ngn picagari je..
eima eima April 29, 2010 at 8:42 AM
suppository thru rectal nih ... bleh bagi every 6 hour ..tp klu panas tu kuat sgt ... bleh bg every 4 hour ...
cam darwisy umo dlm setahun bleh bg 1 biji & juga ikut berat 10 kg ke atas ...
1 lagi klu panas tak kebah, lap² bdn ngan lekap je ngan tuala basah sepanjang masa ....

klu suhu masih tak turun .. 38.7 ++ mandi kan .... takut nanti tarik plak ...

klu masih tak turun selepas 2-3 hari ... bw pi hospital je la ....
utk admit ....

petua org² utk demam panas ... letak air asam jawa or daun bunga raya ...