38.2'C bahaya tak?


Ini bukan suhu cuaca ok ni suhu badan Darwisy.Bangun pagi tadi pegang Darwisy terus tergejut!Panas giler! Kali pertama dia demam camtu! Sebelom ni demam2 biasa, batuk, selesema je. Terus tersentap bila tgk anak tak sihat!

Mula2 decide nak cuti je, tapi naman yg nak cuti.. :),kalo naman cuti pape hal senang dia ada.kalo nak harap me sorg2 susah la nak ke klinik.cuti standby la senang kata, kalo suhu tak turun jgk baru gi klinik. nak gi klinik pon ubat sama gak dia kasi.. dah byk ubat demam yg tak bersentuh pon lagi. Hasil stok yg dapat setiap kali pi cucuk bulanan.

Pagi tadi sebelom me gi kerja(gi jgk keja ala opis dekat je ngan rumah), sempat kasi ubat demam, mandikan darwisy dgn air sejuk(org kata kalo demam jgn mandi air suam takut suhu naik, tapi betol ke??), then letak cool fever kat dahi.

pic dari naman.. dah tido pon..

pic dari naman lagi :)

Sampai opis, try call naman then gitau suhu badan dia dah turun ke 37.2'C.. Alhamdulillah.. Tapi still kena berjaga2 takut naik balik.. riso kan anak kecik kalo demam pastu suhu badan tinggi pulak tu!


Hati Berkata : Thanxs papa sbb sanggup bercoti demi utk menjaga our lil prince! Mmmuuuaaxxsss!:p




{ 20 comments.. read them below or add one }

mama tisya mama tisya April 6, 2010 at 9:45 AM
kalo panas camgini slalu nye doc akn msk ubat bontot...slalunye jgn mandikn..jp lap2 je
♥siEha♥ ♥siEha♥ April 6, 2010 at 10:09 AM
klau baby 85 je dktr kt dah kena msk ubat montot fiza...amie sbln nie penah gak demam cam tue...lps msk ubat montot kjp dah trn...tp,klau bwh dr tue,bg ubat demam...fiza bwk p pkr la..siha skrng bwk amie p pkr,cucuk bulanan pon same...ubat demam die lain skit...sblm nie ade p klinik biase..tp,ade yg bg ubat demam tok orng tua plak...tu hsbnd sieha xyakin tu..ubat demam nie ade bnyk jenis..klau xsilap sieha la..heheheehe..iAllah ok la lps tue..
fiza mndikan darwisy pagi2 ke??
Delima Delima April 6, 2010 at 10:16 AM
kalo dh 38°C tu panas ler... kene berjaga-jaga tu.. selalu budak kalo demam mmg on off je.. jap panas, jap surut.. kita yg kene berjaga-jaga...
tgk bibir dia jgn bg pucat biru.. takut oksigen tk smpai otak. tu dh tahap bahaya..
get well soon yer darwisy...
MrS. F!zA@Mama Darwisy MrS. F!zA@Mama Darwisy April 6, 2010 at 10:34 AM
uwaaaa!!!

semua komen hilang..tak sempat baca!!
bukhairiah bukhairiah April 6, 2010 at 10:35 AM
ish...panas tue...lg lak baby mcm darwish, bahaya tau...klo dh besar ckit, leh bg ubat masuk vontot..cepat kebah, tp darwish baby lg...cepat2 g klinik takot kene sawan...
mama tisya mama tisya April 6, 2010 at 10:43 AM
blog tgh bengong arini..akk komen td ckp slalunye kalo suhu dh panas camni doc akan bg ubat bontot lps tu jgn bg baby mandi kalod emam..lap2 je bdn die
iz-AnN عبداللطيف iz-AnN عبداللطيف April 6, 2010 at 10:48 AM
takper...jap2 lagi turunlah suhu badan dia tu...nak kurangkan lagi...bogelkan darwisy ni..tinggalkan pampers jek...senang sikit haba panas keluar...lalala...
Ena Ena April 6, 2010 at 10:54 AM
ye ke fiza..siannyer kat darwisy x sihat ye.. nasib baik ada mama eh papa yg sudi amik leave nak jg darwisy.. bagus la..

kene jg2 tu fiza sbb demam skrg selalu berulang2..

Moge cepat sembuh ye darwisy..

pasal komen tu.. akak nyer pun masih ada dlm dashboard 27 komen tu.. mrmm.. malas dah nak pk.. x tau dah nak wat camner.. hoho..
MrS. F!zA@Mama Darwisy MrS. F!zA@Mama Darwisy April 6, 2010 at 10:59 AM
bukhairiah~ye ke.. mintak di jauhkan..

mama tisya~oh camtu.. tp td mandi cikit je xda la sejuk sgt..

izz-Ann~aah ade gak org kata camtu..ok dah smpaikan kt mr mama..haha

Ena~pelik sungguh napa jd cmtu..sadis betoi komen hlg terus bkn ada kt dshboard pon..huhu

mama dekat je ngan umah bila2 boleh lari balik, papa kalo gi keje jauh sgt2..jd papa coti jela standby..huhu
anisalya anisalya April 6, 2010 at 11:07 AM
tapi kalo iktkn..4 baby, 38 tu dh high...lap kepala dgn air, air asam jawa.musim tak menentu...bby cpt dmm+skg ni H1N1 dh kmbli menyerang...take care k...
firahadifa firahadifa April 6, 2010 at 11:09 AM
uihhh.. panas tue... just be careful dia.. anything terus bawa ke clinic ok??
MrS. F!zA@Mama Darwisy MrS. F!zA@Mama Darwisy April 6, 2010 at 11:12 AM
anisalya~tu la takutnya.. petang ni baru p klinik...tq

firahadifa~tu la kak.. tak pernah2..nak lari jap p klinik ptg ni.. hrp2 xda apa..
Ietams Ietams April 6, 2010 at 1:00 PM
elok pg klinik kalo dah tinggi sgt..
at least doktor bagi ubat bontot..
kene sentiasa pantau je la ek..

siyan darwisy
iEfa iEfa April 6, 2010 at 2:20 PM
keep bg panadol...i'm not sure baper ml n baper kali sehari...sbb lain2 umur lain...

if ubt kate 4 x sehari...setiap selang 6 jam kene bg...

if 3 x sehari tiap selang 8 jam bg...

biler tgk suhu dh turun n rase bdn dh sejuk...jgn benti bg ubt...sbb tuh sejuk selang waktu mkn ubt...cont laie bg ubt utk 2 x at least....

selalu tuam ngan kain..either tk pakai baju or sentiase baju lubang2 tuh...

38 agak tgi tau...if ma doter 38 g klinik terus masuk ubt kot muntut...sbb tgu bg ubt air etc2 ...balik rumah laie delay2...akan laa suhu laie tgi nanti....

demam panas jgn amek ringan tau...
MrS. F!zA@Mama Darwisy MrS. F!zA@Mama Darwisy April 6, 2010 at 3:33 PM
Ietams~dh p tadi..katanya kalo 38 baru bg ubat kot montot..ni dah 37c dah..

iEfa~aah tu la.. sejuk ok jap ok jap panas.. tp skrg mcm dah ok..

tq sis :)
MrS. F!zA@Mama Darwisy MrS. F!zA@Mama Darwisy April 6, 2010 at 4:58 PM
SIEHA~fuhh komen sieha baru masuk..dr pagi td problem byk komen hlg camtu je..xsempat baca pon.. ni lps asben testing koen kt fiza baru masuk balik suma..huhu

ermm..tu l budak2 ni lain cikit kan dr org tua..cpt demam n sng kalo perubahan cuaca..

aah mandikan pagi2..kalo p taska pon diorg mandikan budak pagi2...sstgh pendapat kata mandi pagi elok utk suhu badan..jgn biar tak mandi..

1st time darwisy demam cmni..nak boleh sesuatu kot.hehe
MrS. F!zA@Mama Darwisy MrS. F!zA@Mama Darwisy April 6, 2010 at 4:59 PM
DELIMA~pon sama baru dapat komen ni..hehe..

aah tapi dah surut la..tgk mlm ni plk cmna..riso gak..td p klinik suhu trun 36.4.. tp masih di tahap biasa la..

harap2 cepat sembuh.. tq ya!
Nana Nana April 7, 2010 at 7:55 PM
mmg time anak2 baya darwisy ni kena jaga btol2 kalau demam.tu pasal kita bila anak demam mmg tak tido sentiasa basahkan kepada dia dengan air lidah buaya / air asam jawa

dlu adik penah demam (masa umur 1 tahun) sebab terlalu panas sampai kena tarik2 mmg bahaya tau..itu la yang seme orang nk elakkan takut kena sawan tarik

selalu klw g klinik ubat yang paling mujarab utk baik demam ni, bagi la susu badan banyak2 insyallah...
MrS. F!zA@Mama Darwisy MrS. F!zA@Mama Darwisy April 8, 2010 at 8:32 AM
tu la akak..adik fiza pon kena sawan tarik gak dulu sbb demam teruk..takutkan..mmg riso sgt la anak demam suhu tinggi plk..sampai sakit kepala naik lemah badan ni duk menjaga darwisy..

alhamdulillah harini dia dah sembuh..hehe thanxs ya! ;)
eima eima June 10, 2010 at 9:59 AM
a'ah la komen aku pun ilang la .. hahah tak pe ..
aku dah tak brape ingat aku tulih pe .. tp ade info sal budak demam le ... hehe