Kenapa Si Kecik Suka Tidur Meniarap?

Kenapa baby suka tido meniarap ek?
Sejak lahirkan Darwisy xdala pulak ajar dia tido meniarap
Tapi sejak dah boleh meniarap ni, sampai tido pon meniarap..hehe

Ekceli me tak kisah kalo dia sendiri yg tido meniarap, tu maksudnya dia pandai nak alihkan kepala dan badan kalo lenguh kan,lain la kalo kita tiarapkan sdgkan kita tak tahu dia ok ke tak
memang takut la nak cuba tiarapkan dia

Si kecil darwisy ni mmg la susah sgt nak tido lama,kalo time cuti kt rumah tu, plg lama 1 hari dia tido siang 2jam,tu pon sekali je sehari yg lain2 setengah jam je tido, mana sempat nak buat keja rumah

Kita ni time anak2 tido la nak amik peluang mengemas, membasuh segala bagai kan
Kdg tu agak tensi la jgk.kalo nak tido sendiri tak pe, ni nak gak nangis minta org dtg duk tepi kdg tu kena angkat..tensi ohhh kdg2 tu..hoho

Skrg ni cikgu kt taska dah tido kan Darwisy meniarap sambil berbedung, katanya Darwisy tido sekejap kalo tiarapkan dia tido lama..tapi mmg betol me turun tunggu Darwisy di taska 2jam tak bangun2 lg..hehe
budak2 lain yg lebih tua dr Darwisy mmg dah lama tido meniarap sambil berbedung.

Persoalannya, Ok ke tido meniarap sambil berbedung?Dlm hati mmg risau tp doa sebagai penenang hati dan mintak anak2 kita selamat dan tak da apa2 berlaku



nota hati:dah besar anak mama hari ni cucuk 5bulan.harap2 tak demam



{ 18 comments.. read them below or add one }

firahadifa firahadifa March 11, 2010 at 10:05 AM
tak pe fiza , pediatrician farrihin kate tido meniarap bagus untuk otak baby.. but kena careful takut dia lemas sebab kecik gi.. if da besa tak pee
MrS. F!zA@MaMa DaRwiSy MrS. F!zA@MaMa DaRwiSy March 11, 2010 at 10:07 AM
firahadifa~tp riso gak kt taska tu cikgu2 byk keje nk jga bdk lain lg...harap2 darwisy pandai nk alihkan pale dia..
Raisah @ echah Raisah @ echah March 11, 2010 at 10:07 AM
baby dah pandai meniarap mesti nak tdo meniarap. sbnrnya dr segi sains, mmg bagus utk brain development dia, but dr segi Islam (not so sure) rasa2nya cara ni tak elok... hmmm..payah gak kan? Rayyan pun kalau tdo meniarap, lama lah sket, sempat la buat kerja... :)
MrS. F!zA@MaMa DaRwiSy MrS. F!zA@MaMa DaRwiSy March 11, 2010 at 10:12 AM
Raisah @ echah~ye ke dr segi islam tak elok..ape pasal echah??alamak ni yg krg best ni..
tp tula cara nk dia tido lama kalo tak duk nagis xpuas tido..
mama tisya mama tisya March 11, 2010 at 10:15 AM
tdo meniarap lg lama baby tdo tp doktor ada ckp tkpe,jgn riso...cuma jgn ltk bantal je....darwisy berbedung lg ke??
MrS. F!zA@MaMa DaRwiSy MrS. F!zA@MaMa DaRwiSy March 11, 2010 at 10:36 AM
mama tisya~bdk2 kt taska tu selagi tak boley jln cikgu tidokan diorg berbedung..
kalo kt umah jgn hrp nk bedungkan dia..rasa rimas plk tg besar2 pon bedung lg..hehe
Intan Intan March 11, 2010 at 10:54 AM
Kalo tak silap k.intan pon prnh dgr kata tido meniarap tak elok dr segi Islam...lupa lah pulak sbb nya :(

Kena monitor dia tido, make sure muka dia hala ke tepi so that he can breath.

Arissa sejak baby tak pernah bedung dan dia suke tido pesen mengiring...letak kan bantal kanan kiri.
rose --{@ ibuRafiq @}-- rose --{@ ibuRafiq @}-- March 11, 2010 at 11:19 AM
tido nerap la bagus..tu org2 tua cakapla..tapi ade betul juga. if depa batuk, if termuntah ka ape..terus kuar takde la masuk balik ke dlam mulut or leh lemas masuk idung. satu lagi tido sure lama kan?
MrS. F!zA@MaMa DaRwiSy MrS. F!zA@MaMa DaRwiSy March 11, 2010 at 11:29 AM
Intan~tu la kt umah pon xbedung..masa pantang lg la kdg biar tido terbongkang je..sbb darwisy ada ruam..dh mcm melecet ruam dia teruk sgt..tp sjk masuk taska la diorg mmg tidokan budak berbedung..sbb nk tido lama n xnk tergejut..

alamak sma gak ye, nk tahu gak le nape dlm islam xdiglkkan kena google la cmni..

rose --{@ ibuRafiq @}--~betol..kalo ikut pediatrik msti kata elok kan sbb muntah or selesema xkan ggu bby punya pernafasan cuma kena monitor lebih la utk bdk yg belom pandai alih muka sendiri

tp kalo dr segi islam ni xtahu plk nape xboley kan..hrmmm
♥siEha♥ ♥siEha♥ March 11, 2010 at 11:36 AM
darwisy pun dah tido niarap ke??anak siha pun same..dah stat tido niarap..mlm td br perasan..pndai berpusing2 lg..actly,riso sbnrnye bl die tido niarap nie kan??harap2 anak kita snts slamat hendaknye...amin
MrS. F!zA@MaMa DaRwiSy MrS. F!zA@MaMa DaRwiSy March 11, 2010 at 11:46 AM
♥siEha♥ ~aah dh lama dah dia tido meniarap..tp sjk akhir2 ni tiap2 mlm cmtu..hehe
tp tgk lena betol tido meniarap..
hrp2 anak kita sentisa mendapat perlindungan oleh-Nya..aminnn..
Raisah @ echah Raisah @ echah March 11, 2010 at 2:02 PM
sebenarnya dr segi Islam, setau echah la kan..tdo meniarap ni cm tdo syaitan (nauzubillah!). tapi anak suka, kdg2 mummy nye pun suka tdo meniarap nih..hehe. wallahuA'lam..
SiTi SiTi March 11, 2010 at 4:24 PM
RasAnYa XdA mAsaLaH kAlO tIdO mENiArAp KaLaU DaH pAnDaI pUsInG2 kAn KePaLa..MmG tDo MeNiArAp..lEbIh LaMA...tApI nApe CikGU tAsKa Tu BeDuNg Ye..??
MrS. F!zA@MaMa DaRwiSy MrS. F!zA@MaMa DaRwiSy March 12, 2010 at 8:56 AM
Echah~nak wat cane kalo org tua boley la kawal cara tido kalo anak pusing kjp pastu msti tiarap balik kalo dia xselesa..

SiTi~kt taska tu mmg bdk2 tido berbedung..nk kasi lama tido katanya..ntahla..hehe
Nana Nana March 12, 2010 at 9:23 AM
damia mmg xajar tido niarap,
tp kan klw tgk kt spital swasta mmg doc tido kan bb niarap elok katanye
xsure apa sebabnye & apa kelebihan tido niarap
tp rasanya klw tido niarap dia akn tido lebih lama
MrS. F!zA@Mama Darwisy MrS. F!zA@Mama Darwisy March 12, 2010 at 10:21 AM
Nana~betol la tu..ramai ckp tido meniarap akn tido lbih lama..kalo tido lama bby pon sihat n membesar..kalo xcukup tido takut bby meragam n krg sihat plk kan..hehe
Ena Ena March 12, 2010 at 8:18 PM
Fiza,

x perlu risau sgt.. memg klu dr segi kajian sains elok utk otak bay & elak dr kene selsema & perut x kembung.. memg tido pun nyenyakk.. tp selalunyer time baby jer.. dah besar nanti dier akan tido cam biasa..

klu dlm islam.. tido niarap memg x elok & x d galakkan sbb klu x silap tido camtu tido dengan syaitan.. tp klu itu jer cara nak ksi anak tido x pe.. sbb dah jadi harus pulak kan!.. yerla islam tu an mudah.. hope dh besar nanti darwisy akan tido cam biase..