berapa bulan masa yang sesuai untuk bagi bayi mula makan?

Bila dah ada anak ni la plk persoalannya.Dulu masa pregnant, duk tertanya2 bila baby nak deliver, bila dah deliver cana nak handle baby yg kuat meragam, bila dah usia si kecil 5bulan ke atas mula tertanya2 bila masa yg paling sesuai utk makan.

Kalo pergi klinik utk check up stp bulan mesti nurse akan ckp 6bulan baru boleh kasi makan.Tapi bila anak kuat meragam ramai yg berkata "bagi jela makan fiza, kot dia lapar". Ibu mana yg xnak kasi anak dia makan, ibu mana yg xtersabar2 nak tgk anak boleh makan.

Kalo anak yg krg ragam mesti kita ikut cakap doktor kan 6bulan baru kasi makan.Tapi me dah google utk baca di forum2 pasal masa yg sesuai utk bg anak2 makan dan kenapa doktor skrg cakap masa sesuai utk makan adalah 6bulan ke atas.kalo dulu mmg 4bulan kan.

Kadang2 kita ni silap baca gerak geri baby, nmpk ja macam teringin sgt nk makan makanan kita, kecap bibir, tp mungkin tak pon..kadang curiosity, kadang2 gatal gigi kan.ada jgk baby yg tumbuh gigi di usia 4bulan dari info yg me baca.cana ya bila tumbuh gigi awal?hehe

Dari apa yg me baca, pengalaman ibu2 yg berkogsi cerita di forum sini


-kalo baby intro solid terlalu awal nnti besar senang kena kencing manis.
salah satu reason knp tak digalakkan mula intro awal
-Feeding solid foods to infants before 6 months of age can increase the risk of allergies
zaman dlu, doc bagi makan masa umur 4 bulan,zaman skrg, doc bagi makan masa umur 6 bulan.

-KKM buat camtu sbb nak prevent dari kes2 bayi tercekik.
-kdg2 mak2 nih excited nak bagi anak makan....last2 bayi tercekik dan berhenti bernafas.
-lagi satu...ini untuk kebaikan bayi yg ada masalah reflux.
-bayi yg sistemnya xboleh terima makanan pejal sbb usus xmatang. menyebabkan asik2 muntah

kalo dari info di sini ramai yg cakap better 6bulan ke atas baru kasi baby makan.Kalo kata doc susu ibu adalah makanan yg sudah cukup semuanya sehingga 6bulan baru boleh kasi makanan pelengkap.
sampai air masak pon tak perlu kasi

* Khamis lepas cikgu taska kata "fiza, Darwisy tu nmpk macam teringin sangat nak makan, kami try bagi 1sudu nestum kosong dia makan" terus tersentap jap!dia cakap 1sudu je, tp xtau la betol ke tak.uwaaaaa terus rasa cm nk nangis,me punyala bertahan utk sampai 6 bulan kalo boleh baru nak kasi makan.

Cikgu taska tu dah xtahu cana nk handle lg darwisy mmg kuat mengamuk, menangis.Mungkin difikirkan diorg "lapar agaknya budak ni". Tapi kalo tengok dari kuat meragam dia tu macam jenis budak yg pandai nak merap (kata org utara):p

Persoalannya:dapatkah kawan2 membantu dlm berkongsi info dan pengalaman korg??



Nota hati : tak sabar nak tengok anak dah boleh makan ni asyik hisap susu je :p


{ 12 comments.. read them below or add one }

Ena Ena March 17, 2010 at 8:22 AM
Akak nie x la pandai sgt bab2 nie walaupundah ada 2 og anak.
betul klu iku cakap doktor, memg dorg suh kasi 6 bulan ke atas.. tp ada juge doktor yg rawat anak akak ckp dah boleh bg mase 4 bulan sbbnya.. budk2 skrg cepat membesar.. tp kene bg nestum or bubur taul sayur, ayam & ikan x sesuai lagi terutamanya ibu2 yg bg FM. tp cam fiza fully BF ok klu x kasi lg.. nak bg pon boleh.. itu kate dktor yg cakap ngan akak dulu la.. tp bg sekali sehari jer mase tu.. dah masuk 6 bulan baru bg 2 kali sehari.. anak2 akak ok jer.. memg dorg suka makan & x banyak ragam time tu..
Apapun sebetulnye tanyalah pd pakar kanak2.. sbb dorg lebih arif.. klu tanye doktor biase nie mcm2 juge jawapannye fiza..
Zimah's Depart Zimah's Depart March 17, 2010 at 8:47 AM
fiza..kekadang anak meragam ni bkn sebab lapar ke ape..nak kan perhatian tu..biasa la..nak kita ngadap dia je..mcm akak bg adam mkn masa umur 6 bln..bg bubur nasi..akak mmg xpernah bg nestum..tp masa dia xde selera mkn hari tu..akak try gak bg nestum..xdenye dia nak mkn..mcm akak ni jenis ikut buku sket..6 bln baru bg mkn..bg puri kentang..labu..bubur nasi + kurma..
bile dah 7 bln baru la bubuh ayam..ikan..ikan bilis..
rose --{@ ibuRafiq @}-- rose --{@ ibuRafiq @}-- March 17, 2010 at 8:54 AM
mengikut pembacaan sy, bayi yg consume susu ibu tak perlu bagi makan before 6 months unless underweight..susu ibu adalah makanan yg paling lengkap. dari segi zat2 dan air. sbb tu tak perlu bagi air kosong. nama pon kosong kan..nothing there.

bayi pd umur ur boy ni mmg akan tunjuk dia terlalu teruja tgk makanan. sampai kecur2 air liuq. let he be. mmg camtu. mmgla cam kesian kan..tp mmg tade ape2. itu adalah tanda2 awal yg ur bb dah mule kenal ape itu makanan.

sy dulu, ada masalah kekurangan susu masa rafiq umur 5 bulan. so, top up ngan nestum bancuh dalam air. tp, alhamdulillah susu kembali meriah. nestum tu hanya bagi 3 kali je..then terus stop sbb susu dah ade kan..

betul la tu..if bagi awal, sistem penghadaman depa tak mampu lagi nak digest makanan2 pejal. takut karang poo2 keras la..mcm2..takut juga kan..rafiq ada masalah poo2 masa sy bagi nestum utk seketika tu..mmg sian. sampai kene g spital sbb 4 ari tak berak. uhuhu

sy pon pernah kene pengalaman pengasuh bagi makan. mmg terkejut. terus sy slow talk ngan dia apa sbb takmo bagi rafiq makan lagi..di berinya masa tu rafiq 4 bln ++..tak cukup susu katenye..ntahla..huhu..maybe dia taknak langsung bb nangis kot..tu terus sumbat nestum. dahla nestum ntah sape2 diberinya..budak lain punyer..

ape2pon..tu jela pengalaman yg leh sy kongsi.
dah mcm sy buat posting lak kat sini.panjang lak komen..=))

if tunggu sampai 6 bulan lagi bes tau. if masak sendiri is better. sonok tau tgk depa makan ngan hepinya bubur yg kita masak sendiri..bangun kul 5 ari2 pon berbaloi bila tgk anak sihat ceria..:-)
Nana Nana March 17, 2010 at 9:02 AM
em...damia dulu umr dia 5mths dah bg makan mak ckp bagi je..anak2 aku suap umr 4bulan elok je besar sehat je...ekekekek..kita ikut otai je..otai kata ok, xde pape kita bagi je
my.mastura my.mastura March 17, 2010 at 9:07 AM
Salam perkenalan...:D

doc anak sy dulu, dia ckp start 4 bulan dh boleh bg...nasi, campur susu suam, sayur...n blend..so benda tu akan hancur..x der la tercekik anak tu kot...n jgn letak garam + gula...sbb budak kecik dia nyer buah pinggang x leh proses garam gula lg...

tp kalau nk bg mkn, bg kuantiti sikit n sekali sehari je dulu...nk tgk mcm mana penerimaan budak tu...

saya ni x der la expert sgt..anak pon baru sorg..hehehe..ni pon dr doc..
mama tisya mama tisya March 17, 2010 at 9:08 AM
akak ckp based on experience & doktor & nurse ckp cz my inlaws doktor & nurse so diorang lebih arif...baby yg fully BF mmg doktor sarankn 6bln bole start solid food cz khasiat susu ibu cukup utk baby tu...tp by 4bln pn dh bole start cuma kena slowly la..cthnye try bg nestum dlm kadar 2-3 coop 1hari...lps dlm seminggu mcm tu bole la bg dlm 2x sehari...depend pd baby gk...kalo bole jgn bg nestum thru botol..bg guna sudu...

tp tisya dlu even fully BF tp dh start ajar die mkn nestum by 3bln++

so darwisy skarng dh 5bln++ kn so dh bole try slow2 tp kalo nk tgu smp 6bln pn tkpe
Intan Intan March 17, 2010 at 9:13 AM
Susu ibu "YESSSS" adalah yg terbaik for the 1st 6 months :)

Betul lah mcm yg fiza kata that air masak pon tak perlu..if the bb is BF totally!

K.Intan dulu pon, tgu arissa 6months br kasi dia mkn. Apa pon benda nie terpulang pada pendirian masing2...
LiLy @ MumMyQiStInA LiLy @ MumMyQiStInA March 17, 2010 at 11:12 AM
Setuju gak dgn semua pendapat di atas..

Susu Ibu adalah yg Terbaik dlm tempoh 6bln pertama..

Seelok2 nyer tunggu sampai 6bln baru bg mkn!!
sonata anak kancil sonata anak kancil March 17, 2010 at 11:23 AM
dah besar Darwisy..dah 5 bulan ,dulu2 akak ni dah mula ajar makan sikit2- sekali sari je..jangan banyak....beri nestum / apa2 yang sesaui - cair je....sudukan tau , jangan beri tru botol..kang tersedak & terperanjat / termuntah anak tu...sebab solid food...dah lepas 6 ke atas tu bolehlah buat kan bubur nasi...blend kan + sayur sikit + ikan sikit....jgn boh garam...biar tawar je ...ni orang lama punya cara...anak kecik pun dah 15 thn
nieda nieda March 17, 2010 at 11:37 AM
salam kenal,
ini opinion saya saja, tak semestinya betul..

Orang dulu-dulu mmg anak 4 bulan dah start makan, terutama kalau baby tu minum susu formula.
Kalau yang fully BF 6 bulan is the best untuk bagi baby makan. Lagipun kalau ikutkn polisi penyusuan susu ibu Malaysia adalah makanan pelengkap perlu diberikan mulai umur 6 bulan.

Saya ada dengan ceramah dari kaunselor laktasi, sebetulnya 4 bulan dah boleh bagi solid food tapi kita nak memanjangkan lagi tempoh penyusuan sehinnga 6 bulan dan menyokong sepenuhnya polisi penyusuan susu ibu Malaysia.
Hasnor Hasnor March 17, 2010 at 12:53 PM
huhuhu....ler pepandai plak cikgu taska tuh..huhu :D

akak rase, kalo tgk nestum biase, semuanya from 6 mnths above..akak bg rayyan petitgems, tulis situh from 4 mnths..pastu tanya paed pon, paed kata ok je...sbb kdg2, bila dia nk besar, specially boy nih...susu je dh x cukup..tp tu laa, kene careful laa, takut nnt dia terlekat...
make sure makanan tuh x solid sgt, and ganti2 suap ngan air...

:)
Puteri Ogy Puteri Ogy March 17, 2010 at 3:31 PM
yeah..u r just rite. sometimes kite tgk baby mcm terliur je nak ape yg kite makan. actually x coz at this level baby suke nak explore n rase what is that & this. this is what happened to me. i tot my baby nak makan but actually die xnak. i dah try bagi nestum but dia refuse. maybe she is just curious "apelaaaa yg mama telan tu".

tapi, ade some babies yg mmg x cukup susu, n need extra feeding. kalo at this level, better discuss ngan doc dulu samada leh @ x nak introduce solid food kat baby. bcoz ada some of my fren yg doc advise utk bg baby below 6mth utk try solid food since susu x cukup utk baby tu

just drop by..nice blog n also nice info!!