Ada ke Kata BF semata nak jimat!!

Ada sapa yg setuju dgn tajuk n3 ni??hoho..
Salah kot tanggapan org yg kata camtu..hehe.

Me masih baru la nak cakap pjg lebar tentang kebaikan BF ni..yg tu kenala tanya kaunselor susuibu.com utk khidmat kaunseling..xmahal pon..RM60/1jam

kalo nak tahu serba sedikit kebaikan susu ibu ni boleh baca disini



klik utk besarkan gambar

hasil scan dr keratan akhbar

******************
Kalo sekadar sebab utk berjimat buat pe nak berhabis duit beli breast pump mahal2..
sekali melabur beli breast pump bukan macam sekali kuar duit beli susu formula tu..hoho

susu formula @ susu tepung??susu tepung tu bukan susu formula ke??kalo xde formula camne nak jd susu tepung tu kan..haha.. xkan amik tepung tanpa campuran lain boley jadi susu?
ade sorang bapa kpd 2 anak ni nak membetulkan istilah
susu formula tu bukan utk susu tepung
katanya susu formula tu macam susu..bla..bla.. ahh..malas aku nak dgr..

berbalik kpd tujuan asal entri ni, sebelom ni naman ada hadiahkan me set breast pump manual jenama Avent
Dah 2bulan guna rasa "alamak! menyesal tak beli breast pump electric je kan sng"

Hajat hati nak kan breast pump jenama Medela jenis mini electric plus tp marketing mom's little ones cakap jenis ni tak jual sbb ramai customer complain.

See!! sngkan kalo guna jenis medela freestyle ni..Yg ni den belom cukup mampu la..hehehe
Ade rejeki lebih boley la kot sambar yg ni plk..hehe

* Disebabkan nak jenis dual breast pump, akhirnya me beli breast pump brand Ameda jenis dual pump.. sng kan??boley pump dua belah sekaligus..baru kuat rangsangan..hehe

*ni pon dah melabur byk utk breast pump.. kalo nak pk jimat watpe nak bersusah payah pump susu hari-hari


nota hati: berusaha utk BF kan Darwisy selagi boleh.. i'll try my best.. yes, u can do it fiza!!


{ 13 comments.. read them below or add one }

rose --{@ ibuRafiq @}-- rose --{@ ibuRafiq @}-- February 9, 2010 at 10:19 AM
yes
go mama go mama
u can do it!

pelaburan jangka panjang..takpe..sy pon guna ameda & manual avent..:-)
deena awanis deena awanis February 9, 2010 at 10:26 AM
insyaallah mahu bf jugak nnt to my baby seagi termampu..read a lot bout the benefits of bf..chaiyokkk kak fiza!!
iEfa iEfa February 9, 2010 at 10:30 AM
dudlak dear...teruskan usaha eh ;-) nwey i penah pakai medela...tp bkn double laa..sgt best laa...hhihi

tmbh susu wit ur pemakanan eh ;-)
mama tisya mama tisya February 9, 2010 at 10:42 AM
nk share skit info psl BF cz akak citer based on experience...actually bkn pam mhl or murah,pam manual or letrik yg jd isu dlm bab BF...die ikut pd diri kita sendiri....ada gk certain org guna pam murah dpt hasil susu yg byk..ada gk yg guna pam mhl tp tkdpt hasil yg byk begitu jugak ngan pam manual or letrik

akk guna manual pam avent..alhamdulillah akk bole bf tisya smp 2thn6bln...mmg pd mulanye tk percaya tp itula hakikatnya

akk doakn fiza bole bf darwisy selama mungkin...byk khasiat ank yg dpt fully bf..yg penting kena kuat semangat & always thinks positif tau..mudah-mudahan fiza dpt tempuh cabaran/dugaan semasa BF
MrS. F!zA@MaMa DaRwiSy MrS. F!zA@MaMa DaRwiSy February 9, 2010 at 10:48 AM
Blogger rose --{@ ibuRafiq @}--
~sama lak kita ye..hehe..
TQ :)

deena awanis~chaiyok2 to u too..haha..hehe
TQ ya!

iEfa~ok kak.. tgh usaha makan benda2 yg boley tmbhsusu..hehe
teringin freestyle..utk ksngn smasa mengepam.:)

mama tisya~betol ape akak kata tu..yg pnting bkn pam yg mahal kan..
dasatnya akak pakai manual lama ye..fiza sampai bengkak tgn2 ni punya mengepam.tuyg nk kan elektrik..

fuhh..leh jdkan role model r akak..dpt BF kan Tisya selama tu..
i'll try my best kak..hehe
TQ kak...
Ena Ena February 9, 2010 at 11:02 AM
Fiza,
akak dulu pon gune samer brand ngan fiza juge..
x pe.. janji anak boleh BF
Tp tu la.. x der rezeki nak BF lamer sbb x tau naper memg dah x der stok susu lg.. dah wat mcm2 mase tu.. hu3x

btw, selagi ader BF lah sepuas2nyer..
MrS. F!zA@MaMa DaRwiSy MrS. F!zA@MaMa DaRwiSy February 9, 2010 at 11:09 AM
Ena~betol kak.. t anak ke3 akak BF la sepenuhnya..hehehehe..

psss... bila nk tmbh lg??huhu
Nana Nana February 9, 2010 at 12:29 PM
dulu kan punye semangat nk BF bb beli 2 pam letrik & manual.manual avent (skang dah simpan dlm kotak tgu nxt bb plak ) & letrik spectra 3 tu dah let go takot tak pakai lama2 kang rosak sayang plak.

tp wlpun bita berabih utk bli pam yg mahal2 hasilnye mmg berbaloi & puas ati kan..utk ank kita juga...
mama tisya mama tisya February 9, 2010 at 3:23 PM
fiza...akk pn riso gk dlu..yela takut gk susu tk cukup smua tp kita jgn dk pk camtu...insya allah susu tu sentiasa cukup...ada gk kwn yg tukar dr pam manual ke pam letrik tp memerlukan keserasian gk...so kalo fiza nk tukar cuba2 serasi2 kn nanti..ada certain org tk serasi cz mayb terkejut kot..letrik mcm suck kuat skit

akk fully BF tisya smp 1thn..lps tu akk dh campur susu formula tp tisya tk brp nk sgt..kiranye die minum susu formula tk byk...mmg ingt nk stop by 2thn tp die masih nk BF tp bila dh 2thn 6bln dh plan nk stop...tu pn akk ltk asam jawa :-)tisya ckp "cucu macam"-susu masam..ehhehehe

kalo fiza ada apa2 prob or nk tnye akk insya allah mn yg akk tau bole di kongsi..sharing is caring
MrS. F!zA@MaMa DaRwiSy MrS. F!zA@MaMa DaRwiSy February 9, 2010 at 3:34 PM
Nana~bagus2..simpan elok2 t utk next bby kan nk pakai lg..hehe..
fiza guna mana yg smpat..kalo rasa nk pam sekejap guna manual kalo lelama pkai yg letrik la..tgn ni dah sebulan duk sakit je urat agak bgkak cikit sbb duk mengepam..haha

betol melabur cikit je pon xsama dgn rezeki(anak) yg Allah dh kurniakan kt kita kan..alhamdulillah..

mama tisya~fiza dh bape kali nangis sedey sbb xsmpat n letih sbb mengepam..kdg bila tensi susu je krg..

smpai pnh sound kt naman campur jela susu formula xlarat la..susu krgla..tp die nk jg usaha suh fiza mkn itu, ini, cari pil..
alhamdulillah boleyla xpnh lg la darwisy lapar xcukup susu..hehe..

cian tisya omaknya eh ltk asam jawa kan dah kata susu masam..hehe..

TQ ye kak bg smgt..
E.L.I.Z.A E.L.I.Z.A February 10, 2010 at 12:05 PM
chiayo²...

k.eli x setabah fiza la bab² BF ni heheh..tp mmg tahu BF tu bagus..ntah la..ms RiRi dulu lagi la..ms tu k.eli budak² lg..k.eli yg beriya xmo bg BF hahah jahat tak? tp disebabkan susu byk, k.eli nak taknak kena pump jgk la..if tak, bengkak susu la pulak..mmg k.eli xboleh nk bg direct..rs mcm alahai geli geli la pulak..bapak dia xpe :P wakakka

masa eiymann k.eli ada semangat sikit la..kira sempat 4bln fully BF..tu pun mmg pump semata2..mmg k.eli xboleh lgsg nk bg direct..serius geli heheh..asyik pump je, akhirnya susu pun dh x byk..last2 bg susu formula hehe

xpe xpe..k.eli doakan fiza berjaya k!
MrS. F!zA@MaMa DaRwiSy MrS. F!zA@MaMa DaRwiSy February 10, 2010 at 2:20 PM
E.L.I.Z.A ~kelakor la k.eli ni..
ape hey nk geli nya..apaknya xde geli plk eh??hehe..lawok antarabangsa k.eli ni..

aah rasenya kalo asik pump je lama2 susu kering..kene ade rngsngan dr mulut bby jgk..huhu..

xpe2 mana tau nti yg ke3 tiba2 k.ekli hlg geli pastu jd lbih tabah..huhu..

okes..doakan ye..tq