Kemusykilan Aqiqah Darwisy


Semalam me ada buat entri tentang Aqiqah Darwisy..
Dan ada tercatat kat entri tersebut yg me buat seekor dahulu kambing utk aqiqah Darwisy

Sebenarnya macam ni, masa plan nak buat 2 ekor hari tu,
tetiba nenek me cakap tak perlu buat 2 ekor sekaligus.
kalo buat 2 ekor kan byk daging kambing sapa nak makan nanti membazir je aqiqah tu.

Jadi me mcm tertanya2 boley ke???
So, Ustaz kat kpg pon tak da cakap xboley kan
jd kami pon buat la dulu.
Betol gak sapa nak mkn kambing sekaligus banyak2
lebey baik buat 2x kenduri
Mmg betol aqiqah Darwisy xlengkap lagi la melainkan me dah buat sekor lagi kambing

Utk menjawap kemusykilan semua jom sy tunjuk bukti kemusykilan aqiqah di website JAKIM yg menjawap persoalan kepada seseorg yg musykil..



klik utk besarkan gambar

Semua kemusykilan sudah terjawap.. :)


{ 13 comments.. read them below or add one }

Ena Ena January 28, 2010 at 11:39 AM
Fiza, akak pun buat macam tu juge.. last yer dah buat aqiqah utk anak bujang akak tp ms tu ayah akak tersalah dengar.. dier ter booking 1 bahagian sajer.. sepatutnyer 2 bahagian.. tp memandangkan dah x der stok maser tu.. jd kami buat la 1 bahagian dulu.. next time akan buat lg 1 bahagian.. samer juge.. jd dua bahagian kan!..
jawapan yg JAKIM bg tu samer la kan!.. so, fiza dah tak musykil lg kan!. basgunyer!! sbb fiza berusaha cari jawapannyer.. cam akak juge.. baru puas hati.. :)
bukhairiah bukhairiah January 28, 2010 at 11:56 AM
saya pon wt sekor je...coz ms tu mampu sekor je...then igt nk wt sekor lg next time tp abah kata xpe, bukan wajib...pe y mampu... bile dpt baby gurl, sy truskan wt sekor je utk gurl.. so lg sekor tu xpe if xwat...
MrS. F!zA@MaMa DaRwiSy MrS. F!zA@MaMa DaRwiSy January 28, 2010 at 11:58 AM
Ena~hehe akak pon sama ea cm fiza..
tula mmg nk wat 2 sekaligus, tp org tua xbg tkut bazir.. yela kambing kan xramai yg mkn mcm dging lembu..hehetermasukla fiza..

next time bt la sekor lg..
aah musykil gak tu yg buka website jakim..huhu
MrS. F!zA@MaMa DaRwiSy MrS. F!zA@MaMa DaRwiSy January 28, 2010 at 12:01 PM
bukhairiah~oy yeke.. boley ea sekor..yg tu fza xtahu..
kene cari gak ni kt website jakim..hehe..

ok latu kan buat setakat yg mampu..

nota:bestnye dah ada sepasang..
mamaaerish : mamaaerish : January 28, 2010 at 12:03 PM
kwn kak eb pn wat camtu gak.... mmg ikut kemampuan la kan... :)

kami wat cukur jambul, kenduri doa slamat jer... kekah blm gi... :)
E.L.I.Z.A E.L.I.Z.A January 28, 2010 at 11:56 PM
ooo baru ku tahu...next bby boy leh la k.eli wat sekor dulu hehhehe...tp takut terlupa pulak ada hutang lg sekor..hurmmm
MrS. F!zA@MaMa DaRwiSy MrS. F!zA@MaMa DaRwiSy January 29, 2010 at 8:17 AM
mamaaerish..takpela kita buat ikut kemampuan la..hehe..

E.L.I.Z.A~hai k.eli.. mau tambah lg ke??hehehehehe
atty's atty's January 29, 2010 at 9:16 AM
ramai je yg buat sekor2..dulu kan ..takpe ..ade rejeki nanti buat lagi..
Aleyn Aleyn January 29, 2010 at 9:52 AM
alhamdulillah...akhirnye terjawab juga persoalan ku selama ini....

InsyaAllah tahun ni nak buat aqiqah untuk my boy...sekor kambing dulu kot...

Thanks sis
Hasnor Hasnor January 29, 2010 at 11:00 AM
oohh alkisah.now i know :)

huhu, akak aritu terus 2 ekor, siap ayam lg, daging lembu lg..aiyo..meriahh :P

p/s: huhu x saba laaa nk akikah sekor lak..dgn kata lain, gigirl la plakk :P
MrS. F!zA@MaMa DaRwiSy MrS. F!zA@MaMa DaRwiSy January 29, 2010 at 11:24 AM
hASNOR~akak, fiza pon ritu ayam 15ekor, daging lembu, kambing lg..hahaha..
mau muntah mkn macam2 dhla baru lps pantang..

WOWW!!! sudah bersedia.. bagus2!
fiza lmbt lg la..hehe..

btw, cantik 09.09.09, ape kata 11.11.11 plk.. ???
kojah kojah February 1, 2010 at 10:30 AM
owhhh akak sy pun aritu buat sekor kambing jerk...

thanx 4 da info kak ;)