Alahai Darwisy anak mama

Salam..

Setelah 2minggu bercuti di kelantan-Kedah, baru semalam kami kembali..hehe..
Home sweet home...rindu dengan rumah kerajaan ni..tak pernah tinggal rumah lama2..kih2x..

Tinggal lagi beberapa hari untuk aku kembali bekerja..malas pulak rasa bila dah lama cuti..Dan Darwisy dah tentu tinggalkan dengan orang lain..riso pulak.

Bukan apa, sejak lepas pantang ni Darwisy berubah pulak perangai..susah nak tido,bila dia menyusu masa mula ok, bila mata dia dah ngantuk mesti dia marah mengamuk sebab dia nak nyut...nyut.. je untuk lali tapi mungkin bila dia hisap susu still keluar tu sebab dia marah..orang tua2 cakap "berbalah dengan susu" @ "kelahi susu".korang pernah dengar tak? cane nak buat eh??

Tadi aku ada google dan terjumpa forum kat susuibu.com, sorang sis tu cita pasal anak dia..memang sama la dengan Darwisy..last dia amik jalan untuk kasi puting kat anak dia..

Apa nak buat eh??Aku dan Naman dah lama berusaha untuk tidurkan Darwisy dengan cara tepuk dan dodoi dalam pangkuan..tapi macam susah jugak sebab asyik nangis je.. :( Cuma kadang2 tu ok.

Kadang tu Darwisy cuba hisap tangan dia yg ada sarung tangan tu sampai basah..ok jugak kan??tapi tula tak selalu pulak dia hisap tangan bila mengantuk..adui...riso la kalo nak tido nak nyut..nyut.. ngan susu mama xpe ni kalo ngan puting??macam tu je caranya..

Kat Taska nanti macam mana??sedih aku nak tinggal Darwisy sbb tak tahu orang layan anak kita yg meragam ni macam mana. :(

Aku pernah tanya naman betul ke org cakap kalau kita beli siap-siap benda cthnya puting@buai masa preggy, baby yang akan kuar nanti nak je benda tu..konon-kononnya psikologi anak

Naman tergelak..Dia cakap abis tu ramai yang beli buai masa preggy,tapi anak bila kuar tak nak buai pun..beli babycot beratus ringgit anak tak nak tido jugak atas tu ape citer???..Dia ckp semuanya mitos je..Sebenarnya tu psikologi mak bapak..Bukan anak..Sebab benda ada jadi kita nk pakai la..

Rindunya dekat rambut Darwisy..hiihi..sempat bergambar sebelum rambut Darwisy 'dikorbankan'


Wah..gelak sampai kuar lesung pipit

JOm zooommmm sikit






Si papa yg beria-ia soh tangkap gambar dia dgn darwisy masa ada rambut lagi


owh..bila la nk tumbuh ye..huhu.gambar takde rambut nanti la ye..next entry

Nota ringkas: banyak kerja nk disettlekan, dan entri2 contest akan diterjah nanti..minta maaf ye para peserta contest..diharap bersabar..TQ kepada yang turut serta :)

{ 12 comments.. read them below or add one }

~pendekgemukbertompok.~ ~pendekgemukbertompok.~ December 10, 2009 at 2:49 AM
salam sis,
gambar hubby n baby tu nampak sgt darwisy ikut muke sape..hehe...
tapi muke u+hubby pon lebey kurang jugak;pcomel!

xoxo
pja
nn nn December 10, 2009 at 3:35 AM
cute nyaaa ada lesung pipit!!!!

btw, i love pink tooo!
Ena Ena December 10, 2009 at 8:21 AM
Lamer x nampak Fiza yeh.. baru balik upernyer.. :)
Cuter nyer Darwisy tu.. Mak dia apatah lg..

Budak2 nie senditasa berubah2 Fiza.. kejap nak camtu.. kejap nak mcm nie.. Anak sy yg 1st tu sampai skrg masih isap jari pd hal tahun depan dah nak masuk sek.. risau je.. Si adik pulak x leh lepas botol susu.. tergantung jer kat mulut.. lagi la botol kosong je.. susah hati gak tp klu x bg dier x leh tido dan mengamuk jer.. tp dpt habit camtu lepas umur setahun 4 bulan.. dah sebulan lebih la dier camtu.. x elok untuk gigi sebenarnye.. perut pun same.. klu blh Fiza jgn mulakan bg dier isap jari or puting, lau x nanti meman ssh la nak pisahkan nanti.. tp terpulang la. kdg2 bile badan dah letih & kesian tengok anak tu yg anak2 kak ena jd camtu.. hu3..
Sal babycot & buai tu.. memang betul pun.. jap jer dorang nak pastuh.. dah besar sikit x mau dah.. hu3..
deena awanis deena awanis December 10, 2009 at 9:09 AM
so cute la darwisy!!
be good boy yer syg..
shian mama tu..=)
Hasnor Hasnor December 10, 2009 at 9:11 AM
dear, darwisy ni rsnya muda sebulan je kot dr my rayyan..

budak kecik mmg la, bila cukup bulan je, mesti berubah2..huhu sian mak x cukup tido..

cuma sekali sekala, tiarap kn dia..mesti tido lena..it works for me..& puting yes :P sbb dia pon sama la, kalo nk tido mulut mesti nk nyut nyut jugak..

org kata puting leh effect gigi nnt kan? so jgn bg puting tu sampai besar lah..hehe biasenya budak by age 5-6 mnths, diorang x nk puting dh..sbb dh tau x de pape kalau isap puting..hehe tp lain budak, lain jugak la kan :)

p/s: so cute darwisy :)
Ima Ima December 10, 2009 at 9:52 AM
fiza, sama la mcm ima dok pikir bule ke org layan anak kite yg mcm2 ragam..ima mule2 smp berhari2 nanes dok pikir nak antr cami..die pun tido buai, kdg nak tido meragam, minum susu lak skit2...tp alhamdullilah la dh 5 ari antr nursery semue ok..tido bwh tepok2 tp balik umh penat try tepok2 xnk die tido..ape magic cikgu kt nursery pakai kut..hehehe..cume cikgu ckp payah nak tgk die senyum tp balik umh main manjang..
SSulieana SSulieana December 10, 2009 at 9:52 AM
salam...my baby pun masa dh lps pantang byk sgt ragam...asyik nangis je...rupe2 nye dia nk puting...tp bila dia dh tdo lena, dia akan lepas kan sendiri puting dr mulut dia...klau nk bg puting bg masa dia betul2 nk tdo je...bg sy ok je...sbb nye kite anta bb kat taska kalau jaga sendiri xpe...insyaallah moga Allah permudahkan semuanye...
E.L.I.Z.A E.L.I.Z.A December 10, 2009 at 1:15 PM
wah sudah ramai yg bg komen..k.eli pun xreti nk komen ape..sudah lupa sudah ekekke..tp yg pasti eiymann dulu mmg k.eli bg puting, baru mulut dia diam..lama jgk dia isap puting..rs nya umo sampai umo 1y kot..
Intan Intan December 10, 2009 at 9:52 PM
aaaa...dia ada lesung pipit larrr...so cute!

kejap je kan fiza, dah nak start kerja balik...mesti rindu banget ngan anak nie nanti.
MrS. F!zA MrS. F!zA December 11, 2009 at 8:25 PM
~pendekgemukbertompok.~ yeke..ramai ckp cmtu jgk..hehe

nn~pinnnnkkkkkkkk...winnnnkkk :)

MRS. K ~omaknya??

Ena~aah. btol...tp cmne ek?asik nk nyut2 je..mmg xnk ajar tp cian plk nk tido je nangis..

Hasnor~btol2..tu la takut dh besar pon ssh pisahkan ngan puting je..
bdk2 mmg cmni ke kecik2 byk nangis kot kan..kdg2 kelam kabut wat keje bila dh dgr die nangis..

p/s:tq auntie hasnor(darwisy kata)

Ima~oo..akak dh stat keje ye..due kita kan beza 2hari je..hehe..

aah bdk ni kdg duk ngn org lain perangai bila ngan mak n bapa die lain plk.. hehe :)

SSulieana~boley cmtu...yg riso nya bila anta taska la..takut diorg bg outing memanjang t susah plk nk puting je..kita boley control..masalah jgk ni..

E.L.I.Z.A~tolong kak..cmna nak elak dr berputing ye..oo eiyman pon berputing tp xpela jap je..xeffect sgt kt mulut kan..


fashionableSHUHA ~TQ>>>>>>>>>

Intan~aah kak intan...jd suri rumah cm k.intan sng kan jga ank kita sendiri xpyh riso pape..