Akhirnya ku terima jua


baru lepas kena cucuk 2bln..hrp2 xdemam

Wah..Tajuk ala2 jiwang gitu.. :) ini bukan cerita cinta ok..
Ini entri mau kasi tau bahawasanya saya dengan ini berikrar...eh silap, dengan ini terpaksa terima jgk Darwisy berputing..

Umor Darwisy dah pon 65hari hari ni, baru aku jumpa jgk jln penyelesaian utk legakan Darwisy dr menangis b4 tido sbb dia mmg nak tido dgn nyut2..dan puting je jln penyelesaian

Tahu kenapa??selama ni Darwisy mmg susah sgt nk tido kalo xdidodoikan..tu pon kdg tido 15min cmtu dh jaga..org kedah kata "tido xjerap" @ xnyenyak

Semalam 1hari dia xtido betol2 mksd aku cam bdk2 lain tido 2-3jam camtu..aku kasi susu dia xnak.nangis2..cian anak mama.. (mama ni je xpaham2 Darwisy nak ape)bkn xphm syg tp kalo boley nak elak dr berputing

Bila Darwisy nangis2 malam td lps disusukan, aku pon dh letih xrehat2, aku tlh sms ke K.Eli..

Dan antara kata K.Eli yg aku rasa sng utk menerima puting

*if dia diam pakai puting better bg-xbgus kalo bby xcukup tido-kita tensen jgk sbb xcukup tido.
*dun wory puting tu xlama, t pelan2 la ajar tanpa puting

Pastu terus aku kasi puting..terus Darwisy tido sendiri tanpa ditepuk, didodoi bagai..

*Mmg betol kata K.Eli puting org design utk bg keselesaan pada baby

Sebenarnya yg buatkan aku ssh nk bg puting ni sbb takut nti sntiasa nak berputing..
Tapi apa nk buat aku terima jgk..Macam2 perangai bdk ni..kdg nk tido berbuai, nk tido bertepuk dan mcm2 lg la.. baru aku phm

Lebih baik berputing dari aku tidokan Darwisy dengan buaian

-dah tido pon Darwisy dgn sendirinya tanpa didodoi lps blk klinik td-
alahai senangnya..



{ 12 comments.. read them below or add one }

bukhairiah bukhairiah December 16, 2009 at 1:38 PM
salam...anak sy y sulong isap jari..lg la pulak...y kecik isap puting...masa baby tu mcm awak la,nekad xmo bg puting, tp sik nanges jer...bila bg puting sng jer tdo,xpyh buai...tp tu la, bg time btl2 nk tdo jer...jgn suka2...skunk nie risau gg xcantek..gurl lak tue...tp skunk xbg, ngamuk sakan ssh nk tdo
Ena Ena December 16, 2009 at 2:05 PM
Memg kite kesian bile tengok anak asyik nasngis jer.. dan kite pun letih sbb x ckp tido & rehat.. jd klu tu jer yg menyenangkan sume pihak.. jd bg jer la kan.. anak akak yg sulong still isap jari, walhal tahun depan dah nak masuk sek.. si adik lak nak nyut2 jer ngan puting.. memg dier x perlu didodoikan pun.. bg jer puting terus tido.. x per la fiza.. nanti kite pk kan pule mcm mane nak kasi anak2 kiter x nak puting or jari lg.. :)
Zimah's Depart Zimah's Depart December 16, 2009 at 3:10 PM
salam..
anak akak dulu pun tido berputing gak..tp akak ajar dia..bile dia dah lena akak baugn puting tu..pastu masuk umur 3 bln akak slowly ajar dia x guna puting masa tido..alhamdulillah ok..
MrS. F!zA@MaMa Darwisy MrS. F!zA@MaMa Darwisy December 16, 2009 at 3:37 PM
bukhairah~kita xpe ajr puting time tido je takut kt taska dia puting memanjang xkira masa..diorg kan nk sng je..hehe

Ena~betol kata k.ena..cian plk tgk asik nangis je..ni dh bg puting sng je tido..anak omak katakan..hehe..
sama mcm k.eli pon kata nti2la kta pk xnk bg puting dh..hehe

Zimah's Depart~biar bto kak..cptnya dia lupa puting umo 3bln..biasa mkn masa gak smpai dia dh pandai mcm2..
cintaKusayangMu cintaKusayangMu December 16, 2009 at 4:05 PM
xpela..biar la dia lena tdo dr kita yg xtido n dia pn meragam je kn..kita lak sakit jiwa...mcm darwishes dlu pn qis mmg xnk bg dorg pacifier tp at last terpksa gak bg sbb dorg ni nk nyonyot je...bg susu mmg dorg minum pastu smpi 1 tahap max ..dorg muntah blk...sbb dh ocerload...so dr ctu mmg terpksa bg pac...tp qis hnye bg wktu dorg nk tdo je..jln2 ke..main2 ke mmg xbg lngsung n dorg pn xingt nk bersempal mulut tu...sbb mmg dh ajar dr awal..pac hnya wktu nk tdo je boleh...
E.L.I.Z.A E.L.I.Z.A December 16, 2009 at 4:09 PM
alamak glamer mak :P
ni betul² ikut ayat sifu ni hehhehe..
haa tgk pendapat mommies lain, semua setuju kan..

dh ok nnt,kita pk cara nk buang puting lak..dun wori k ☺
MrS. F!zA@MaMa Darwisy MrS. F!zA@MaMa Darwisy December 16, 2009 at 4:53 PM
cintaKusayangMu~sama nama...so, 3 la darwisy ni..hehe..mcm2 kan fiil bdk ni..sy xda pengalaman blA ank nangis teruk sy dh xtahu wat ape..

E.L.I.Z.A~cayala k.Eli.. hehe..sy bdk baru belajar mestila tnya org berpengalaman...hoho
Aleyn Aleyn December 17, 2009 at 9:48 AM
BEtullah tuh..sebab tu lah puting in english namanyer pacifier...'penenang'

Nanti bila baby dah lena..cabut puting tu pelan2...pastu dia jaga masukkan balik...orang kata kalau baby berputing jer 24 jam..nanti besar mulut muncung...hehhe..orang kata...
Nurul + Nordin Nurul + Nordin December 17, 2009 at 12:33 PM
hehee.. betul lah mommies semua..

memula dulu sy pun igt xnak bg Sofia puting kopek nih, so xde la prepare pun utk kegunaan baby.. pastu ms dlm pantang tu dia asik menangis je..

bile mak sy bg botol kosong dia diam pulak.. tp risau la sbb bg botol kosong nt baby kembung.. jd esoknye mak sy belikan pacifier brand Fiffy (sy kan dlm pantang ms tu, suami lak jauh..) tp Sofia xnak plak.. dia lebih suke botol kosong tu sbb puting botol tu Dr Baby, lembut..

Pastu sy pesan ngan hubby, klu balik kg belikan pacifier dr baby.. bile dpt pacifier dr baby dia nak pulak.. memilih anak ku ni.. huhuu..

So, smpai skrg still guna pacifier Dr Baby.. ada gak beli pacifier lain, konon nak y cantik n fancy la.. tp dia xberapa suke la..

Hm, smpai bile nak biarkan dia berputing erh.. skrg pun dah 8 bulan dah.. still lom pisah ngan puting lg.. klu sy yg jg, mmg jarang bg dia puting, tp klu org lain jg, mmg diorg bg dia puting sbb diorg kata sofia nyonyot jari.. :(
beba beba December 17, 2009 at 4:39 PM
Alif dulu pon ada pakai pacifier kejap..masa tu pon cam problem sama gak..dier susah nak tdo..bile bagi senang jek tdo and lagi senyap...

tapi tak lama gak pakai pastu dier sendri macam dah tak nak pulak..hehe..sampai sekarang dah tak pakai dah..
MrS. F!zA@MaMa Darwisy MrS. F!zA@MaMa Darwisy December 18, 2009 at 8:04 AM
Aleyn~mmg cmtu..tp kt taska nanti takut org bg je sentiasA...

Nurul + Nordin~wah..pandai sofia memilih puting..hehe..mcm ragam budak ni kan..hehe

beba~bgusnye...sng die tolak puting xpyh kita nak pk kan cane nk jauhkan puting..hehe.. kalo ssh nktido ni mesti ada something dia nk meang, benda yg boley nyut2...hehe
smiley smiley December 20, 2009 at 10:22 AM
thanx sbb beri peluang joined..hehehe..